Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 gram räckte för Willgot

/
  • Det regnade tidigt på morgonen. Men solen bröt fram och lyste sedan hela dagen på gänget från Ludvigsbergsskolan.
  • Det är klart det är roligt att fånga mest med fisk, tyckte Willgot Brissman. Alla fick några fiskedrag till sommarens fiske i pris.
  • Snurra, tubfluga och skeddrag. Knyter du på något av dessa så vet du i alla fall att du har rätt bete för att få öring i Älvkarleby.

Ett tiotal elever från Ludvigsbergsskolans fritidsklubb i Valbo valde att pimpelfiska på en av sportlovsdagarna.

Annons

Yvonne Larsson är en hängiven sportfiskare, medlem i Guldkroken och arbetar på fritidsklubben på Ludvigsbergsskolan. Detsamma gäller för sonen Thomas, som är en av de absolut oförtröttligaste sportfiskarna vi har i landskapet. Med andra ord ligger fiske nära till hands när det blir tal om friluftsaktivitet. Och tänk vad bra det är för att sprida intresset för fiske och fisk till ungdomar. Även fler medlemmar i Guldkroken kom för att bistå med tips och kunskap om pimpelfiske.

Brunnsvik, på Storsjöns östra sida, valdes som lämplig plats denna dag. Där går det enkelt att ta sig ända fram till sjön. Brunnsvik är en klassisk plats för pimpelfiske. Många av pimpeltävlingarna som arrangerats på Storsjön har ägt rum just vid Brunnsvik.

En liten tävling sporrade även barnen från Ludvigsbergsskolan lite extra. Willgot Brissman vann med sina 60 gram abborre. Willgot fiskar en hel del. Både hemma i Gavleån och på kusten vid Hillevik, där familjen har en båt.

Nästa lördag är det säsongspremiär i Älvkarleby. Under vårfisket är det öring som gäller. Varje år är det lika spännande att se hur säsongen startar. Öringfisket på våren brukar pågå till mitten av maj. Därefter kan de första laxarna dyka upp när som helst. Till sensommaren och hösten blir det åter dags för öring, då de ska upp i älven för att leka. Visst är det väl fiffigt hur naturen ordnat så att det är fiskesäsongerna för lax och öring faller in efter varandra. Totalt nästan nio månader om året.

En liten titt i Älvkarlebys Sportfiskes statistik för fisket i Älvkarleby visar att vårfisket ifjol resulterade i 1 198 invägda öringar. Det är en ökning jämfört med 2010, då 966 vägdes in.

Kommer den trenden att hålla i sig? Tänk om vi kan komma upp till lika stora fångster som på nittiotalet. Då fångades upp till två eller tre gånger så många öringar under våren jämfört med de senaste åren.

Fisket under våren riktas efter blanka och fina öringar, som nyligen kommit upp från havet.

Jag var in till Chrille Wiklund på Najc för att få lite tips om beten som kan vara lämpliga att fiska med under det tidiga vårfisket.

Många fiskar med skeddrag. De ska vara extra tunga. 50 gram är en vanlig vikt. Det gäller att kunna fiska nära botten i den kraftiga strömmen. På bilden ser du även några tubflugor som Chrille rekommenderar, och snurror. Fiskar du fluga med spinnspö eller med snurra krävs sänken i vikter beroende på var i älven du ska fiska. Hårdare ström innebär tyngre sänken.

Det senaste från laxfronten. Ett viktigt steg i den svenska laxförvaltningen togs i söndags. Fiskevårdshistoria skrevs. Då fångade det svenska yrkesfisket sin sista lax ute på öppet hav i södra Östersjön.

I princip sedan andra världskriget har varje år större delen av laxarna fångats där. Först med drivgarn. Dessa förbjöds 2008. Därefter har drivlinor dominerat.

Alla länder runt Östersjön får fiska upp ett bestämt antal laxar i Östersjön. Sverige får fånga flest. 2012 är kvoten för svenska yrkesfiskare 34 327 laxar.

I december tog Havs- och vattenmyndigheten ett efterlängtat beslut som innebär att det svenska fisket med drivlinor och övriga redskap som kan användas för att fiska lax med ute till havs ska upphöra.

Av årets laxkvot får fisket till havs ta 40 procent, knappt 14 000 laxar. Den andelen har nu fångats, och därmed stoppades fisket i söndags. Från och med 2013 får ingen lax fångas ute på öppet hav.

20 000 laxar återstår att fiska upp i år. Fisket efter dessa, och allt svenskt laxfiske från och med nästa år, kommer att ske utifrån varje enskilt laxbestånds bärkraftighet.

Syftet med denna omläggning av laxfisket är att vi i stället ska göra allt uttag av lax på kusten nära älvarna med kompensationsutsatt lax och i dessa älvar. Om något vilt laxbestånd utvecklas riktigt positiv kan det bli aktuellt med fiske även på detta. För närvarande bedöms en älv ha ett så starkt laxbestånd, och det är Torneälven.

För oss här runt Gävlebukten innebär det i praktiken att vi ska fiska lax från det stora kompensationsutsatta beståndet i Dalälven. Däremot ska det lilla vilda laxbeståndet i Testeboån skyddas. Den totala mängden lax vi kan fånga kommer att öka, men det gäller att vi fiskar med precision. Vi måste ta rätt lax. Det känns riktigt bra att vi nu lokalt verkligen har möjlighet påverka så att laxfisket sker på bästa sätt.

Det är naturligtvis ett jätteproblem att andra nationer inte insett att det blinda fisket ute till havs inte kan fortsätta. Efter vad jag hört är finnarna är på väg att göra som Sverige, och flytta hem fisket. Övriga länder är måttligt intresserade av att flytta fisket till kust och älvar, eftersom den lax de fiskar på ute till havs till största delen är just svensk eller finsk. För att få dem att sluta fiska därute vill det nog till att EU går in och sätter ner foten.

Gästrikedistriktet av Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund, (Sportfiskarna), har årsmöte om precis två veckor, den 21 mars.

Utan tvekan är Sportfiskarna den organisation som gör det värdefullaste arbetet när det gäller att värna fiskets framtid. Framförallt det arbete som sker på riksnivå i form av kontakt med politiker, svara på remisser, sprida kunskap om fiskevård och så vidare. Antalet direktanslutna medlemmar och medlemmar i anslutna klubbar uppgår till 55 000.

Verksamheten på lokal nivå i distrikten varierar mycket över landet. Här i Gästrikland är aktiviteten ganska låg. Har du några lokala fiskefrågor du vill arbeta med så når du garanterat en högre verkningsgrad om du gör det utifrån Sportfiskarna. Kom i så fall på årsmötet. Micke Reitan, som är ordförande i distriktet, hälsar såväl nya som gamla medlemmar välkomna till mötet. Plats och tid: Studiefrämjandet i Gävle, Norra Köpmangatan 12 A. Klockan 18-20.

BERNT MOBERG

Annons
Annons
Annons