Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodins semlor bäst i test

Annons
GD TESTAR

I helt ovetenskaplig anda testar Gefle Dagblad semlorlagom till fettisdagen. Semlor från sex olika bagerier iGävle med omnejd har provsmakats. Tre olika modeller förekommeri testet; klassiska semlor, grodor med hopblandad gräddeoch mandelmassa samt en wienersemla.

Testpersonerna har i första hand fokuserat på semlanssmak och konsistens. De har även kommenterat utseendet. Allai patrullen var rörande eniga om att semlorna frånBodins Bageri var bäst, såväl till det yttre somdet inre. Vissa bakverk skapade dock oenighet i bedömargruppen.I stället för att betygsätta semlorna redovisasde spridda, och ibland motsägelsefulla, omdömen somfälldes under testet.

Nässéns Bageri och Konditori påVäpnargatan, Brynäs.
Pris: 16 kronor.
Utseende: Båda får godkänt.
Klassikern: Jättegod. Mycket mandelmassa. Besk mandelmassa.Bastant bröd. Passar nog bra som hetvägg.
Grodan: God och söt grädde. Spänstigt bröd.Ingen riktig brödkänsla. Luftbulle. Smakar som om denvar bakad på vatten istället för på mjölk.

Roséns Bageri och Konditori på Odenvägen,Bomhus.
Pris klassiker/groda: 12 kronor/12 kronor och 50öre.
Utseende: Minuspoäng för sockret som ser påslängtut på båda.
Klassikern: Äkta mandelmassa. Bästa bullen. Bullenhårt gräddad. Snudd på torr. Nästan somen skorpa utanpå. Trist semla.
Grodan: Mycket grädde och mandelmassa i förhållandetill bullens storlek. Bra färg på bullen, ljus iställetför grå som vissa. Bullen ska vara mer brödaktigför att vara riktigt bra. Bra bulle för hetvägg.

Konditori Princess på Norra Kungsgatan.
Pris: 16 kronor.
Utseende klassikern/grodan: Snyggast grädde. Bullensutseende drar ner omdömet. Locket för litet/Förliten bulle, för mycket grädde.
Klassikern: Grädden smakar konstgjort, som spraygrädde.Smöraktig gräddsmak. Mandelmassan inget vidare. Gräddensmaklös.
Grodan: Grädden smakar lite bättre än påklassikern. För lite mandelmassa i grädden. Förmycket kardemumma i bullen. Degigt bröd.

Bodins Bageri på Södra Kungsgatan, Söder.
Pris: 17 kronor.
Utseende: Vackrast och störst. Dessutom snyggast kartong.
Klassikern: En tung kandidat. Bullen har den rätta tyngden.Bra mandelmassa. Grädden kunde vara sötare. Mest rejälasemlan. Grädden helt ok.
Grodan: Stadig och rejäl bulle. Mycket bullkänsla.Bra att äta med varm mjölk. Fast i kanten. Bästabullen hittills. God smak. Matig. Bra grädde. Lite förbastant.

Centralbageriet vid Centralplan
Pris klassikern/wienersemla: 17 kronor/22 kronor
Utseende: godkänt
Klassikern: För mycket bittermandel i mandelmassa. Beskmandelmassa. Grädden smakar konstgjort, har en bismak, smakarutspädd. Degig bulle.
Wienersemlan: Bismak på mandelmassan. Ingen riktig semla.Smarrigt med wienerbröd i stället för vetebröd.Bra som bakelse till kaffet.

Konditori Lido på Södra Kungsgatan, Söder.
Pris: 18 kronor.
Utseende klassikern/grodan: Bra. Men för litet lock/Förliten bulle, för mycket grädde.
Klassikern: Bra bulle. Helt ok. Smaklös grädde.Lite mandelmassa. Konstig smak.
Grodan: Seg bulle utanpå. Degig. Grädden sådär.För lite mandelmassa i grädden.
Annons
Annons
Annons