Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Får mat heta vad som helst?

+
Läs senare

I förra veckan skrev jag om Black Nogger-tramset. Och plötsligt är världen full av tveksamma konstiga namn.
När jag tittade genom måndagens lunchrestaurang-annonser föll min blick på "zigenarlåda".

Oj! Vad skulle inte vän av politisk korrekthet kunna göra av det? Kräva att rätten döps om till romerlåda - allra minst. Själv blir jag mest nyfiken - jag har aldrig hört talas om maträtten.

Hur är det med lapskojsen? Är det något förolämpande med det namnet? Själva rätten var rätt ruskig, i alla fall i skolan. Och hur är det med yrkesbeteckningar? Sotare har ju blivit tekniker, får strömmingarna fortfarande heta efter sotarmurrarna? Kommer rätterna att finnas kvar när de gamla yrkestitlarna försvinner? Så där kan man fundera. Den där oxjärpen - hur ser den ut, som en skvader? Och var kommer pyttet ifrån i pannan?

I helgen åt jag hoppa-in-i munnen. En tunn skiva kalv med lufttorkad skinka, hyvlad parmesan och salvia på, viks ihop, peppras och steks snabbt - det är saltimbocca. Och nog gör den rätten skäl för sitt namn - det hoppar gärna in både en och flera för det är jättegott.
Och namnet kan väl inte reta en groda ens.

Lotten Löfblad
Redaktör för Mat&Dryck
Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons