Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisören som ligger klippet före

/
  • Noomi Westman rör sig i modebranschen. Hon samarbetar med David Beckhams frisör Taylor Johnston, gjorde håret åt designern Altawai Samoe på senaste Fashion Week och ska på turné för att utbilda frisörer i hela Sverige.
  • Gruppbilden från Popcorner visar en ny kollektion som Gävlesalongen har tagit fram. Den gula frisyren har Noomi gjort. Modebilder: Schwartzkopf och Popcorner
  • De enskilda frisyrbilderna från senaste Essential Looks.

När hon halkade in på frisörutbildningen var hon inte ens särskilt intresserad av hår. Nu varvar hon sina kunder i Gävle med uppdrag i Stockholm och Europa.

Annons

Hon samarbetar med David Beckhams och Lily Allens frisör Taylor Johnston och gjorde håret åt designern Altawai Samoe på senaste Fashion Week. Nu ska hon ut på turné för att vidareutbilda frisörer i hela Sverige och varvar samtidigt med kunderna i Gävle. Sitt eget har hon svårt att hinna med.

– Lite dåligt är det med det! Säger Noomi Westman och skrattar. Men nu har jag i alla fall en plan för min egen frisyr. Jag ska spara ut luggen så att jag kan ha den jämnlång med övriga håret. Men jag måste vara ljus! Annars får jag färga om varannan vecka och det har jag inte tid med.

Noomi Westman har basen i Gävle på salong Popcorner mitt i stan och där har hon varit anställd i tio år. Men hon har hela tiden frilansat parallellt och har schemat fullt av resor och uppdrag både i Sverige och utomlands.

Hon är precis hemkommen från Schwartzkopf trendvisning i Prag Essential Looks med flera tusen frisörer från hela världen och den berömda kändisfrisören Taylor Johnston. Bara några dagar innan Prag jobbade hon i ett rasande tempo bakom cat-walken på Fashion Week i Stockholm.

I dagarna väntar en trendturné genom Sverige som hon varvar med utbildningar i Stockholm.

Noomi har en ödmjuk och mild framtoning. Men siktet är fast inställt.

– Jag vill utveckla mig och lära nytt hela tiden. Ju mer man lär sig desto roligare blir det och desto svårare inser man att det här yrket är. Och ja, jag vill gärna jobba utomlands också så småningom. Helst i London för där är de extremt duktiga och ligger längst fram trendmässigt.

När Noomi halkade in på utbildningen var hon inte ens särskilt intresserad av hår. Hon växte upp i Hög utanför Hudiksvall och var en sporttjej som tyckte om att spela innebandy. Inför gymnasiet ville hon gå något praktiskt och gick igenom de inriktningar som fanns. Men hon fastnade varken för bygg, måleri eller bild och det var då hon såg att det fanns ett program för frisörer.

– Jag hade aldrig hållit på med hår och såg bara tjejer med långa naglar framför mig. Men jag provade att söka och kom in precis på gränsen. Det kändes jättenervöst, jag var bara 16 år och skulle flytta ensam till en ny stad. Men mamma stöttade och pushade mig och sa att det skulle gå bra.

Det visade sig att Noomi hamnade precis rätt. Första halvåret bodde hon inneboende hos en kompis föräldrar. Sen skaffade hon en etta men fortsatte pendla till Hudiksvall varje helg.

På frisörprogrammet jobbade Ewa-Marja Andersson som såg att Noomi hade talang. Hon anställde henne på sin salong och presenterade Noomi för Anders Schönneman på Schwartzkopf. Han erbjöd Noomi att börja med frilansuppdrag. På den vägen har det fortsatt och nu för tiden är det sällan hon hinner åka till Hudiksvall på helgerna.

– Mamma får komma hit i stället, skrattar hon igen.

Essential Looks har hon varit på fyra gånger, förutom Prag har hon varit i Aten, Rotterdam och Budapest och hon börjar känna sig hemmastadd. Vid flera olika tillfällen har hon jobbat sida vid sida med Tyler Johnston. Han är en berömd kändisfrisör och har gjort håret på massor med kändisar som paret Beckham, Keira Knightly och Liam Gallagher. Det är ofta han som har gjort omslagsfrisyrerna till de stora modemagasinen Vogue, Elle och Vanity Fair.

– Kändisar har en enorm genomslagskraft, säger Noomi. När Tyler gjorde Beckhams röda mohikanfrisyr för några år sedan var det plötsligt många som ville ha mohikanfrisyr, även i Gävle. Och förra året när September var med i programmet Så mycket bättre på tv ville jättemånga ha kortklippt blonderat hår.

Noomis specialitet är hårfärgningar och det har hänt att hon har fått beröm av Tyler för sitt verk. Sist på Elmiamässan fick hon högsta betyg för en chokladbrun färgning med beigeblonda partier som flöt runt och tonades ljusare framåt.

Utanför Norden är klippning och färgning uppdelat i två olika yrken. Tyler färgar inte heller själv utan jobbar i team med Lesley Lawson som är proffs på att färga. När Noomi jobbar utomlands har hon valt att inrikta sig på färgningen.

– Det är både bra och dåligt att det är uppdelat, tycker hon. En nackdel är att man ofta har en bild av helheten innan man gör en frisyr och då gäller det att kommunicera väl. Fördelen är att man kan specialisera sig. Det är en hel vetenskap att färga hår.

Hårmodet går parallellt med klädmodet och just nu är det mycket mjuka pastellfärger. Noomi vill gärna se softade, fruktiga färgtoner som jordgubb, persika och karamell i våra hår framöver.

Men hårmodet är väldigt brett. Att färga mörkare närmare hårbotten som om det vore en utväxt gjorde hon för fyra säsonger sedan. Det börjar hon se mycket av nu. Ibland tar det ett tag innan en stil slår igenom.

Heta former just nu är både grafiskt hårt och lösare mjukt. Sporttrenden kommer också stort med kortare hår i färg och med rundad lugg.

– Modet speglar vår tid och nu när världsekonomin är skakig kommer det mycket kommersiella frisyrer. Det betyder att de inte är så extrema och passar fler personer.

Att frisera modeller innan de ska ut på cat-walken är en betydligt mer fartfylld upplevelse än när någon sitter stilla i en stol. Då kan det plötsligt ramla in en hel drös modeller som det är bråttom med.

– Ofta står det tre eller fyra stycken och sliter och drar i dem samtidigt. Då ska kläderna av och på samtidigt som håret ska fixas.

På senaste Fashion Week åkte hela personalstyrkan från Gävlesalongen ner och friserade modellerna till invigningsnumret av Altavai Samoe. Designskolan Beckmans visning var också en utmaning. Till den skulle Noomi få en stor och tung blomkrans att sitta stadigt i ett platt och långt hår.

– Det var inte lätt men jag lyckades fixa det, säger hon. Genom att tupera ett litet parti bakom örat skapade jag något att fästa i.

Hon rör sig ofta i glamorösa sammanhang där det förekommer en hel del kändisar. Men hittills har hon bara satt saxen i en kändis själv.

– Jag färgade håret på Rolf Lassgård när han skulle spela i Bröderna Karamazov. Jag färgade även bort det mörka efteråt. Killar som färgar håret mörkare ser ofta lite konstgjorda ut. Jag tycker att Lassgård är snyggast i blont.

Annons
Annons
Annons