weather_widget
Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Gävle vill också stötta Norgejobb

+
Läs senare
/

Ett 50-tal arbetslösa i Söderhamn har redan fått jobb i Norge. Efter viss tvekan siktar Gävle kommun på ett liknande projekt. – Nu vill vi vara med på tåget, säger Björn Häägg, chef för kommunens arbetsmarknadsenhet.

Söderhamns-modellen sprider sig. Sandviken har redan kopierat idén och flera andra kommuner i länet är beredda att testa samma recept.

”Jobbresan” kallas projektet som är en framgångssaga i Hälsingekommunen. Sedan starten i mars har över 50 ungdomar fått jobb i Oslo.

– Vi har testat personer som stått ganska långt från arbetsmarknaden. Av de 61 som har åkt iväg hittills har endast tio kommit tillbaks, så vi är nöjda med utfallet, säger Magnus Nilsen, handläggare på resurscentrum på Söderhamns kommun.

I många år har kommunen försökt hitta sätt att tackla den höga ungdomsarbetslösheten. I samarbete med organisationen Nordjobb och Arbetsförmedlingen har de hittat en bra modell.

– Vi har killar och tjejer som går arbetslösa i flera år, och ju längre det dröjer desto svårare är det att komma in på arbetsmarknaden. Det här är en chans för dem att bli vuxna och ta makten över sina liv, säger Magnus Nilsen.

Ungdomar som saknar referenser kan skaffa det genom en praktikplats. Sedan väntar en fyra veckor lång kurs om hur man söker jobb och bostad i Norge.

Resan till Norge är gratis, det är även boendet på ett vandrarhem i Oslo under den första månaden. På plats vägleds ungdomarna av personal från organisationen Nordjobb.

– De får introduktion och rådgivning av oss. Att de ska lyckas skaffa jobb och bostad på en månad är en högst realistisk förväntning, ofta går det fortare, säger José Pérez Johansson, projektansvarig på Nordjobb.

Varje ungdom kostar 25 000 kronor vilket innebär att projektet hittills har spenderat drygt 1,5 miljoner kronor. Men enligt Mats Frelin, chef på resurscentrum i Söderhamn, har Jobbresan inte kostat kommunmedborgarna några extra skattekronor.

– Vi har sökt och fått 585 000 kronor i externa medel. Sedan har vi kunnat styra om statliga pengar som ändå skulle ha gått till den här gruppen ungdomar, säger han.

I Gävle har intresset för en liknande satsning varit svalt. Varken ”bu eller bä”, som Björn Häägg på kommunens arbetsmarknadsenhet uttrycker det.

Fem kommuner i länet – Söderhamn, Sandviken, Hofors, Bollnäs och Hudiksvall – har tidigare träffats för att diskutera ett samarbete kring jobbresan-konceptet. Gävle har inte varit med och Björn Häägg hade inte heller tänkt vara med vid nästa möte 22 november.

Men när Gefle Dagblad ifrågasatte kommunens hållning kom ett nytt besked:

– Vi har ändrat oss och kommer att delta i mötet. Förhoppningsvis kan vi hjälpa Gävleungdomar att åka till Oslo och jobba under nästa år, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons