Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Hösten är rotfrukternas tid

+
Läs senare
/
  • Björn Dahlström äter morötter och potatis, men så mycket andra rotfrukter brukar det inte bli.
  • Keijo och Gunilla Sjölund gillar rotfrukter, men sötpotatis har de inte lagat än.
  • Morötter, kålrötter och palsternackor är grannar i Willys rotfruktshylla.

Rödbetor, kålrötter, rotselleri, palsternackor och jordärtskockor fyller butikernas grönsaksavdelningar. Råa, kokta, mosade eller ugnsbakade rotfrukter är både nyttigt och billigt.

Ingrid Halvarsson handlar gärna rotsaker berättar hon vid Willys rotsaksdisk.

– Jag älskar rotmos och jag gör gärna rotfruktsgratäng.

Morötter äter hon gärna också, och odlar på kolonilotten.

– Man försöker handla efter säsong.

Rotfrukter är billig, lättlagad, nyttig och miljövänlig mat. Kjell Olsson, dietist på Gävle sjukhus, konstaterar att de innehåller vitaminer, mineraler och fibrer.

– Det är en väldigt bra grönsak om man vill variera med något fiberrikt.

De håller sig också bättre hemma än många andra grönsaker.

Morötter innehåller antioxidanten betakaroten och är enligt Livsmedelsverket en av de bästa källorna till A-vitamin. C-vitamin, järn, kalium, magnesium och folat finns också i rotsaker.

Även om det är både billigt och nyttigt är vi inga storkonsumenter av rotsaker.

Enligt TT åt vi i snitt drygt nio kilo per person 2010, potatisen borträknad, samtidigt som vi åt 15 kilo godis och 48 kilo kött.

Kjell Olsson säger att våra internationella matvanor och att vi inte längre är hänvisade till enbart rotfrukter under vintern utan kan köpa en mängd olika färska grönsaker året om gör att vi äter mindre rotsaker nu än förr.

– Men jag tror att det kommer tillbaka mer rotfrukter.

Vissa dieter rekommenderar inte rotfrukter eftersom de innehåller kolhydrater och inga proteiner.

– Det blir väldigt tokigt, tycker han och säger att de är rika på näring och samtidigt fattiga på kalorier.

Att de är fiberrika gör också att de mättar bra säger Kjell Olsson.

Enligt Louise Ungerth, på Konsument Stockholm, har de också blivit trendiga.

– På kändiskockarnas restauranger är det just det nordiska köket med en hel del rotfrukter som gäller, säger hon till TT.

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons