Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen dundermedicin hos doktorn

/

De flesta behandlar i dag sin pollenallergi själva. De få som söker läkare har sällan något för det.

– Vi har ingen dundermedicin att skriva ut, säger Börje Svensson, chefläkare i primärvården i Gästrikland.

Annons

Den pollenvåg som nu sveper fram över Sverige märks inte så mycket på hälsocentralerna. Numera är det inte så många som söker sjukvård för allergibesvär.

– Nästan alla klarar sig bra med de receptfria läkemedel som finns på apoteken, säger Börje Svensson.

Vissa tycker sig dock inte bli hjälpta av de lättillgängliga medlen. De kan vända sig hälsocentralen för att få råd om hur de kan kombinera olika preparat – tabletter, droppar, spray – för att uppnå bättre resultat. Däremot har de inte stora möjligheter att få läkare att skriva ut ”starkare” mediciner.

– Nej, eftersom vi inte har några sådana att skriva ut. Det finns föreställningar om att vi sitter och tjuvhåller på dundermediciner men så är det inte, säger Börje Svensson.

Det som står till buds för personer med mycket svåra pollenallergiska problem är behandling med kortison. Det kan ges via injektioner eller tabletter. Men läkarna har blivit mer restriktiva med att skriva ut sådana medel.

– Det finns risker med kortison. Det har många biverkningar och ger en påverkan på hela kroppen. Läkemedelsverket har rekommenderat oss att vara restriktiva och vi skriver bara ut det i enstaka, komplicerade fall, säger Börje Svensson.

En annan möjlighet vid svåra besvär är vaccinering. Den kan bara ordineras av läkare och kräver trägen behandling under flera år för att ge bestående resultat.

Annons
Annons