Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Nya lokaler lyft för psykvården

+
Läs senare
/
  • Det gamla BUP-huset på sjukhusområdet i Gävle har stått tomt och övergivet länge. Men nu har det byggts om och inrymmer bland annat psykosvård och rättspsykiatrisk vård.
  • Det är ljust och fräscht i de nya patientrummen inom den rättspsykiatriska vården i Gävle.
  • – Patienterna har fått dusch och toalett på rummen, det är en stor förbättring, säger Jörgen Tranevik, chef för LRV-enheten, landstingets rättspsykiatriska avdelning i Gävle.
  • Anna Sundqvist, sjuksköterska och kvalitetsutvecklare, Stefan Cederqvist, verksamhetschef, och Roger O Nilsson, divisionschef, deltog i gårdagens invigning.
  • Välkomnande miljö i entrén på det nya psykiatriska centret i Gävle.

Vårdmiljön inom psykiatrin i Gävle genomgår en omfattande modernisering.

Nu är första etappen av 100-miljonersprojektet klart och patienterna kan se fram emot fräschare lokaler och bättre komfort.

De över 40 år gamla psykiatribyggnaderna vid Gävle sjukhus är på väg att få en rejäl ansiktslyftning.

En del av renoveringsarbetet är nu slutfört och i går var det invigning av de nya lokalerna för jourmottagning, psykosvård och rättspsykiatrisk vård.

Grundtanken med projektet är att förbättra vårdmiljlön. Den har länge varit eftersatt. Lokalerna har varit nedslitna och saknat den komfort som efterfrågas inom modern sjukvård. Exempelvis har patienterna saknat egen toalett och dusch.

De nya lokalerna innebär en stor skillnad, anser Jörgen Tranevik, chef för den rättspsykiatriska avdelningen, LRV-enheten.

– Det är som natt och dag. Att få egen toalett och egen dusch efter att ha delat detta med åtta andra är en enorm förbättring för patienterna, säger han.

På LRV-enheten vårdas i dag elva personer, samtliga dömda till rättspsykiatrisk vård. Vårdtiderna kan bli långa, i många fall flera år, därför är det viktigt med en så trivsam och hemlik vårdmiljö som möjligt, menar Jörgen Tranevik.

– Patienterna själva har fått vara med och påverka utformningen av lokalerma, allt från färgval till möbler, säger han.

LRV-enhetens och psykosenhetens nya lokaler ligger i det gamla BUP-huset.

Byggnaden har stått tom och oanvänd i många år men har genom ombyggnationen fått liv igen. Däremot inrymmer den ingen barn- och ungdomspsykiatrisk vård längre. Den verksamheten finns numera i andra lokaler.

Jourmottagningen har fått nya lokaler i en ny byggnad som binder samman de två psykiatrihusen på sjukhusområdet. Mottagningen är en sorts psykakut och har cirka 2 000 besök per år.

– Det känns jättebra att kunna lämna de gamla jourlokalerna som var murriga och otrivsamma. Den nya mottagningen är ljus och fin och välkomnande för patienterna. Lokalerna är dessutom större och mer ändamålsenliga, säger Walle Lindholm, chef för jourmottagningen.

Ombyggnationen av psykiatrin i Gävle väntas vara helt klar i mars nästa år.

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons