Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Källbäck tränades Johanna Arvida i pigans sysslor

/
  • Källbäck byggdes i stadens södra utkanter 1871 och drevs  som självhushåll. 1873 fick pojkarna flytta till Rettigska barnhemmet och flickorna fick stanna på det som då kallades Enskilda barnhemmet för flickor. Källbäck drevs som barnhem fram till  1970-talet. Huset ingår nu i Södertulls sjukvårdsinrättningar.
  • Källbäck i dag.

Den femte och sista delen i vår serie av släktberättelser handlar om barnhemsbarnet som fick lite revansch till slut. Berättelsen publiceras i sin helhet och kommer att finnas med i det häfte som släktforskarföreningen kommer att ge ut i samband med Släktforskardagarna i Gävle 24 till 26 augusti.

Annons

Kanske var det ändå en tröst. Träffa andra flickor i samma situation. Ha en tillhörighet. Mat och värme.

Den lilla föräldralösa flickan Johanna Arvida Paulina tas in på Enskilda barnhemmet för flickor, Källbäck, i Gävle. Hur var hennes upplevelse av det? Man funderar. Kanske var det ändå en tröst. Träffa andra flickor i samma situation. Ha en tillhörighet. Mat och värme. Så småningom en framtid att se fram emot.

Jag fann lite historik om Källbäck Enskilda barnhemmet för flickor. Det blev allt svårare att ta emot alla nya barn som anmäldes till Enskilda barnhemmet i Gefle på Islandsholmen varför planerna på en nybyggnation återuppstod.

Nu gällde det att finna en lämplig tomt för det tilltänkta hemmet. Vid Källbäcken i stadens södra utkant fann man ett område som var särskilt lämpligt. Det gamla hemmet såldes till sjökaptenen C. E. Almgren för 5.000 rdr. Virke uppköptes under hand och våren 1871 stod det nya hemmet färdigt. Barnen flyttades då över till det nya, vackra och ljusa hemmet som var uppfört av trä i två våningar.

Nedre våningen innehöll förutom förstuga och tambur fem boningsrum samt kök med vattenledning. Övre våningen var inredd med sex rum samt förstuga och tambur. Kostnaderna för hemmet uppgick till 13.000 kr. På tomten uppfördes även en mindre mangårdsbyggnad med två lägenheter på tre resp. två rum och kök.

Då Källbäck låg i stadens utkant inrättades det som lanthushåll och man byggde en ladugård för tre kor och några grisar. Åkerjord arrenderades och en stor trädgård och lekplats framför huvudbyggnaden ökade trivseln.

Det fanns dock fortfarande problem. Nya Källbäckshemmet tog emot både pojkar och flickor vilket visade sig skapa svårigheter, inte minst i skolan. 1873 upphörde därför direktionen att ta emot pojkar. De som redan fanns där fick dock vara kvar fram till konfirmationen.

Nu övergick barnhemmet till att kallas för Enskilda barnhemmet för flickor.

Vi får hoppas att det var en bra tid för lilla Johanna Arvida Paulina. Vad jag förstått så tränades och lärde sig flickorna att klara av pigarbete och år 1900 arbetade hon som piga i Gävle enligt folkräkningen.

Johanna Arvida Paulina Söderberg flyttade till Stockholm 1905. Kom till Hedvig Eleonora församling. Så träffade hon sin kärlek Oskar Hjalmar Pettersson och de gifte sej 3 december 1910. En man som flyttat från Arboga till Stockholm. Han var född 17 december 1879. Då de gifte sej bodde de på Birger Jarlsgatan 106.

Den 27 september 1912 föddes deras lilla son, Ture Oskar Hjalmar Pettersson. Vilken lycka!

Då bodde familjen på Söder, Maria församling. De flyttade runt lite i Stockholm. Sonen blev retuschör när han blev vuxen och tog sig senare moderns flicknamn Söderberg som efternamn.

1965 gick lilla Johanna Arvida Paulina Söderberg Pettersson ur tiden, 81 år gammal. Hennes make dog 1967 och sonen 1974. De ligger alla tre begravda på Skogskyrkogården i Stockholm. I samma grav ligger också Johanna Arvida Paulinas kusin, hans hustru samt deras svärson Adolf Magnus von Brömssen.

Denne von Brömssen arbetade som ingenjör på familjeföretaget, var pilot och omkom i en flygkrasch 1948 endast 36 år gammal. Planet var fransktillverkat, tresitsigt och hade en motor från Renault på 140 hästkrafter.

Så slutade Johanna Arvida Paulina i samma grav som en adelsman. Det tycker jag var ett värdigt slut på hennes liv!

Annons
Annons
Annons