Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Säkrare och trivsammare i nya lokaler på kirurgen

+
Läs senare
/
  • Nu öppnas dörren  till en ny, fräschare och mer hygienisk kirurgvård på Gävle sjukhus. Vårdenhetschef Elisabeth Wicklén visar stolt upp resultatet av ombyggnationen.
  • Rum med utsikt på nyombyggda kirurgavdelning 111 A.
  • Fler enkelrum gör det lättare att isolera patienter med smittsamma sjukdomar.
  • En inglasad balkong där både patienter och personal kan koppla av. Specialistläkaren Karin Lindwall njuter av utsikten.

Kirurgavdelningarna på Gävle sjukhus har genomgått en välbehövlig uppdatering. Fler enkelrum och bättre hygienmöjligheter ska ge en säkrare och trivsammare vård.

I går var det officiell nyinvigning av de restaurerade kirurgavdelningarna 111 A och 111 B. Det klipptes band och bjöds på cider och snittar enligt beprövat landstingsrecept.

Besökarna kunde strosa runt i lokaler som inte bara fräschats upp utan byggts om från grunden.

– Det här huset är från 1974 och nästan ingenting har gjorts åt lokalerna under alla år. Så det var hög tid för en modernisering, säger Elisabeth Wicklén, vårdenhetschef och projektledare för ombyggnationen

De gamla fyrsalarna har helt försvunnit. På avdelningarna finns numera bara enkel- och dubbelrum.

Avdelningarna har också varsitt isoleringsrum. Det här gör det lättare att isolera patienter som är extra infektionskänsliga eller har smittsamma sjukdomar, till exempel vinterkräksjuka.

Lokalerna har gjorts så rationella, hygieniska och lättstädade som möjligt. Men även komfort och trivsel har satts i förgrunden. Exempelvis har patienter och personal fått tillgång till en ny inglasad balkong.

Förhoppningen är att satsningen ska ge en bättre vård för patienterna.

– Omvårdnaden före och efter en operation är avgörande för det medicinska resultatet, säger Johan Hansson, tillförordnad verksamhetschef för kirurgin i Gävleborg.

Ombyggnationen har kostat cirka 40 miljoner kronor och pågått i ett års tid. Under arbetets gång har avdelningarna varit utlokaliserade till andra delar av sjukhuset.

Sjuksköterskan Matilda Andersson var i går glad att komma tillbaka till de nyrenoverade lokalerna.

– Det ska bli roligt och inspirerande att få börja jobba här igen, säger hon.

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons