Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skotten på länsstyrelsen

/
  • Sent på kvällen var dramat över. En polis och en psykolog lyckades få Hüsnü Öner att ge upp.
  • En död, tre skottskadade och en polis beskjuten, dessutom stor skadegörelse efter en sprängladdning. Det blev facit efter det drama som utlöstes efter en adoptionstvist.
  • Den 15 juli ställdes Hüsnü Öner inför rätta. I den rättspsykiatriska undersökningen finns kraftig kritik mot de sociala myndigheterna.
  • Stora delar av Andersbergs centrum spärrades av. Polisen befarade att Hüsnü Öner hade sprängämnen.
  • Den manlige tjänstemannen förs svårt skadad ut från länsstyrelsen. Han blev skjuten i ansiktet, kulan gick in i munnen, ändrade riktning och stannade i ryggraden.

Vid 13.30 den 6 april 1988 går den 51-årige fastighetsskötaren Hüsnü Öner in på länsstyrelsens sociala enhet på Borgmästarplan. När han lämnar byggnaden ligger en 64-årig kvinnlig socialtjänsteman död, skjuten i ansiktet.

Annons

En manlig kollega har svåra skador efter att ha skjutits i munnen och ytterligare två kvinnliga tjänstemän har fått skador efter glassplitter. En stund senare detonerar en sprängladdning på socialkontoret på Slottstorget. Ett nästan nio timmar långt drama hade inletts.

Hüsnü Öner och hans hustru hade tre år tidigare adopterat en pojke från Grekland. Men socialnämnden godkände inte det medelålders, invandrade paret som adoptivföräldrar som dessutom hade dålig hälsa. Hüsnü Öner hade även en narkotikadom bakom sig vilket låg honom till last. Hösten 1985 placerades pojken i svenskt fosterhem efter sex månader hos paret Öner. Paret överklagade, JO-anmälde, ställde upp i tv-program och stred för att få tillbaka pojken. Det hjälpte inte. Pojkens biologiske far kom från Grekland för att hämta hem barnet men socialnämnden sa nej. Länsrätten och kammarrätten gav pappan rätt men socialnämnden meddelade flyttningsförbud av pojken.

Just den här dagen, den 6 april, säger Hüsnü Öner att han besökte länsstyrelsen för att få ersättning för alla kostnader han lagt ut. Att han var beväpnad var inget konstigt. Det var han alltid enligt egen uppgift. Sant eller inte men Öner sökte upp den manlige tjänstemannen som inte hade haft något att göra med fallet. Tjänstemannen går in till sin kvinnliga kollega som är väl insatt i ärendet. Öner följer efter, barrikaderar dörren med en stol och kräver att få tillbaka sin son. Kraven uppfylls inte och Öner skjuter de båda tjänstemännen. Kvinnan dör omedelbart medan mannen skadas svårt. han träffas av en kul som går in i munnen, ändrar riktning och fastnar i ryggraden. Två kvinnliga tjänstemän flyr in på sina kontor och Öner skjuter genom glasdörren efter dem. En kvinna får sin käke söndertrasad av glassplitter medan den andra klarar sig lindrigare undan. Klockan är nu 13.33.

Öner går till Domus där han på toaletten laddar om sitt vapen. Därefter beger han sig till socialförvaltningens kontor på Slottstorget där han klockan 13.45 låter en halv dynamitgubbe detonera. Öner fortsätter till konditori Lido på Söder där han köper fyra wienerbröd. Därefter tar han en taxi från Södertull och åker hem till Vinddraget i Andersberg.

Klockan 14.45 åker den första patrullen till Vindraget. Poliserna ringer på i tron att Hüsnü Öner inte hunnit hem. Öners hustru öppnar. Bakom henne står Hüsnü Öner med sitt vapen. Han skjuter mot poliserna men kulan slår in i dörrkarmen.

Stora delar av Andersbergs centrum spärras av och huset på Vinddraget evakueras. En psykolog som Öner tidigare haft kontakt med tillkallas och 22.15 ger Hüsü Öner upp.

Den 12 april häktas Öner som får Pelle Svensson som försvarare. Det dröjer till den 9 maj innan åtalet kommer. Det handlar då om mord, försök till mord i fyra fall (tre på länsstyrelsen och ett mot polisen) samt hot mot tjänsteman.

Rättegången inleds den 16 maj. De sju målsägarna vägrar höras i samma lokal som Öner.

Den 18 maj beslutar tingsrätten att Öner ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Den 8 juli kommer reslutatet. Öner var sinnessjuk vid tiden för skjutningarna. Rättegången tas nu om och advokat Pelle Svensson går hårt åt de sociala myndigheterna och anklagar dem för mutbrott. En utredning inleds men senare, den 12 augusti, meddelar åklagaren att förundersökningen läggs ner.

Öner erkänner dråp och försök till dråp, grov misshandel, vållande till kroppsskada samt framkallande av fara för annan men nekar till mord.

Den 12 juli avslutas rättegången. Det är mycket ovanligt att en psykundersökning offentliggörs men både Pelle Svensson och Öner själv vill häva hemligstämpeln vilket också sker. Då framkommer det att den rättspsykiatriska undersökningen innehåller kraftig kritik mot socialkontoret i Gävle. Ord som okänslig och maktfullkomlig förekommer.

Fredagen den 15 juli meddelas tingsrättens dom. Öner förklaras skyldig till mord, mordförsök, hot mot tjänsteman, brott mot vapenlagen och skadegörelse. Han anses ha begått brotten under inflytande av sinnessjukdom och överlämnas till sluten psykiatrisk vård.

Annons
Annons
Annons