Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobbaren har nått toppen på Sandvik

/
  • Jonas Gustavsson, före detta chef på SMT, har lämnat över stafettpinnen till Petra Einarsson.

Mitt i en snöstorm, för några veckor sedan, ringde telefonen. Petra Einarsson satt bakom ratten, men såg att det var ett dolt nummer som ringde. Vanligtvis innebär det att dottern ringer, eller möjligtvis någon konsult. Men inte den här gången. Mannen som ringde sade bara "hej, det är Olof" Det tog några sekunder innan Petra förstod vem det var.

Annons

– Det ögonblicket kommer jag ihåg. Jag hade jättedålig mottagning och tänkte bara vilken Olof. Jag pratar ju inte med honom varje dag precis. Men efter några sekunder förstod jag att det var Olof Faxander.

Sandviks vd undrade om Petra kunde tänka sig att leda Sandvik Materials Technology AB, SMT.

– Jag sa att jag tyckte att det lät som en jättebra idé.

Petra Einarsson tar emot i Sandviks gamla styrelserum, dagen innan hon ska börja sitt nya jobb. Det är en lugn och samlad person som sitter på andra sidan bordet med kalendern och telefonen nära till hands.

De mörka träväggarna i rummet är fyllda av oljemålningar på före detta potentater inom företaget. Det stora bordet har en läderbeklädd yta som gör att kaffekoppen kan sättas ner ljudlöst. Rummet har en lugn atmosfär, men vetskapen om att det här inne har tagits både stora och svåra beslut gör att man önskar att de oljeporträtterade potentaterna kunde prata.

Det finns två ingångar till rummet, en från korridoren och en som leder till vd-rummet. Det rum som Lars Pettersson har suttit i, där Olof Faxander satt och det rum som nu Petra Einarsson tar över efter Jonas Gustavsson.

– Jag känner mig faktiskt trygg med att bli chef för SMT. Det enda som känns lite konstigt är att det här kontoret ska bli mitt lilla krypin nu. Jag är ju uppväxt på Sandvik så det här är Per-Olof Erikssons, Clas-Åke Hedströms och Olof Faxanders boning för mig och nu ska jag sitta här. Men det är roligt, det här är ju inte vad jag trodde första dagen på Sandvik för 23 år sedan. Man får nypa sig lite i armen.

Hon har gjort en lång resa inom företaget och Sandvik är faktiskt den enda arbetsplats hon har haft. Det började 1990 med ett sommarjobb under studietiden.

Direkt efter att hon tagit universitetsexamen fick hon fast jobb som ekonom på SMT. Sedan dess har hon hunnit med olika typer av ekonomjobb, alla inom SMT. Att hon har arbetat inom ett och samma område ser hon dock inte som någonting negativt.

Arbetsuppgifterna har varit lika många som utmanande och på ett sätt kan man se det som att hon under de senaste 23 åren, om än omedvetet, har förberett sig för det jobb som hon började i fredags.

– Vara här och nu är det råd jag som mentor, eller när jag håller föreläsningar, brukar ge till unga människor. Att verkligen trivas med det jobb man har i stället för att ha ett mål som man är på väg mot hela tiden.

– Så har det varit för mig. Jag var trainee i två år, sedan blev jag redovisningschef för Sandvik globalt i tre år och efter det business controller för Primary Products. Jag har hela tiden fått erbjudanden som har varit jätteroliga. Jag har aldrig haft någon anledning att tänka på andra jobb, jag har alltid stormtrivts.

Men varför ringde Olof Faxander till just henne? Petra säger att vad SMT behöver nu är stabilitet och det är något som hon tror sig kunna bidra med.

– Jag går inte och planerar några stora förändringar. Jag är fast besluten att följa den plan som vi har tagit fram. Det har varit väldigt mycket förändringar och personalneddragningar så vad som behövs nu är kontinuitet och någon som har bakgrund från SMT och kunskaper om affärsområdet. Någon som vet varifrån vi kommer och vart vi är på väg. Det gäller att fortsätta leverera resultat utifrån den plan vi har.

Hon säger att hon inte är speciellt nervös inför första dagen, men att den kommer att gå i nostalgins tecken.

– Första dagen ska jag packa, lämna över och s äga hej då till kollegorna på tube. Jag har gjort ganska stora förändringar inom det området under det senaste året så tajmingen att lämna just nu är egentligen inte så bra. Jag känner en stor sorg för det, jag hade gärna fortsatt. Det är många mål som vi satt upp som jag inte kommer att få vara med och nå.

– Vi har tagit tuffa beslut och då blir man sammansvetsade. Men det finns ju trevliga människor där jag hamnar också, säger hon och skrattar.

Hon är också en av få kvinnor som blir medlem i koncernledning. Petra talar ändå om att det handlar om att, oavsett om man är kvinna eller man, ta med sig sitt perspektiv in i gruppen. Men hon har fått mycket positiv feedback från folk i organisationen.

– Det är många kvinnor som säger ”äntligen, en kvinna i koncernledningen som är ansvarig för att driva ett affärsområde”. Så jag hoppas och tror att jag kommer att kunna bidra med ett kvinnligt perspektiv på saker.

Om arbetet till stor del handlar om projekt så kan man säga att privatlivet gör det samma. En stor del av fritiden kretsar kring hästar.

– Äldsta dottern tävlar i dressyr så det blir mycket ridträning. En stor del av mitt privatliv är att skjutsa till stallet, mocka och gå på hästtävlingar. Dessutom äger jag och min man en travhäst. Den har varit väldigt framgångsrik och är med i gulddivisionen. Just nu är det vintervila men annars är vi på tävlingar nästan varje helg. Det är som en ny värld att lära sig. Min man är väldigt travintresserad så det är kul att hänga på när vi vinner hela tiden. Hittills har den sprungit in två miljoner kronor. Men det kostar att ha en travhäst också, men lite blir det över.

Hästen heter Francais du Gull och står i Gävle. Den sköts av en tränare, men Petra och maken är med i alla beslut om träning och vilka tävlingar den ska ställa upp i. Men egentligen är hon faktiskt inte intresserad av hästar.

– Jag rider aldrig, jag är livrädd för hästar. Men det hjälper mig att ta bort fokus från jobbet. När jag är i stallet kan jag släppa det, man absorberas av hästlivet. Sedan har jag en hund som jag tränar med också.

För att kunna koppla av helt har familjen också en lägenhet i Sälen. Petra beskriver det som ett andningshål där hon kan samla krafter. Antingen genom att gå på tur, åka slalom eller att bara gå ut med hunden Dux.

– Det är så skönt att kunna säga en fredag, att nu åker vi till fjällen. Det är också roligt att kunna göra saker tillsammans hela familjen, att bara vara ute i naturen och grilla korv. När man sitter där på en fårskinnsfäll i solen då känns jobbet en bit ifrån. Det är jätteviktigt att få andningshål och kunna ladda om, annars orkar man inte.

Annons
Annons
Annons