Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Världens kök i Gävle

/
  • Foto: GUN WIGH Ny i stan 2. Eurim Öz arbetar som servitris i den nya turkiska restaurangen Tad som öppnade för några månader sedan. Eurim kommer från Uppsala och är glatt överraskad över Gävle som krog- och nöjesstad och att gästerna gillar deras turkiska mat.

Ni vet hur det är. Man kan tugga kall sallad, pasta och kokt potatis dagar i sträck men så plötsligt skriker magen till: Ge mig nåt hett! Nåt salt! Nåt kryddigt! Nåt med färg!Då har magen tur som bor i Gävle.

Ibland hamnar den på Järnvägsrestaurangen och får raggmunk och stekt fläsk.
Ibland frossar den i sötsura smårätter med thaikryddning och jordnötssås på Patong.
En regnig kväll slinker den in på McGills och mumsar Fish and chips till en öl.
På amerikanskt humör slår den upp saloondörrarna till cowboykäket på Church Street.
Och nu har Gävle fått tre nytillskott igen - en indisk och två turkiska restauranger.

Varför blev det just Gävle? frågar jag Miah Parbes som just öppnat Royal India.
- En kompis sa att det fanns en lokal ledig i Gävle.
Men före september hade han aldrig varit i stan. Efter att ha gått runt i ett par timmar och konstaterat att Kinarestauranger fanns det men inte en endaste indisk, slog han till. Han hade i ett och halvt år drivit en indisk restaurang i Avesta men funderat på att flytta.
- Först tänkte jag på Borlänge, men det är så mycket kriminalitet där. Gävle verkar lugnare.
Han kommer inte direkt från någon idyllisk småstad själv, han är uppvuxen i London men kom till Sverige och Stockholm 1996.
I köket på Nygatan är hans bror köksmästare. Det är han som ser till att maten inte blir för stark för gävleborna.
För Miah Pares är det ingen risk - han vill ha det allra starkaste alternativet - vindaloo-mat och tycker inte att den andra maten i Gävle, varken utländsk eller svensk smakar tillräckligt mycket för hans upphettade smaklökar.

På Norra Kungsgatan, en bit bort från vimlets yra ligger Tad.
Där arbetar Eurim Öz sedan ett par månader. Och hon är entusiastisk över Gävle.
- Vilken krog- och nöjesstad det här är!
Hon bodde tidigare i Uppsala men där är det inte alls lika roligt, tycker hon. Så när Mustafa Acar startade turkisk restaurang här flyttade hon hit.
- Det fanns ingen turkisk restaurang här så han drog igång och innan vi hann öppna hade Merhaba också kommit på samma idé.
Merhaba är stor och välkänd med en krog i Stockholm, Tad är liten och ny.
Men de skiljer sig åt på flera sätt. Merhaba har öppet på kvällarna med à la carte-priser och magdans på helgerna. Tad har också kvällsöppet men även lunchservering och pizzeria.
- Det här är mer en familjekrog, förklarar Eurim. Barnfamiljer kommer hit och vi har kvar rökförbudet sedan tidigare.
Hälften av gästerna kommer från Mellanöstern och bland dem finns många som är glada åt att få äta äkta turkisk mat.
- Ja, de kommer hit från Tierp och Skärplinge.

Den turkiska maten är kryddig. Chili och vitlök som vägs upp av youghurt, mycket grönsaker ingår.
Vågar svenskarna prova då?
- Ja, 40-talisterna är nyfikna och vill gärna pröva något nytt. De yngre däremot håller sig till pizza.
Hur modiga är turkarna då?
- De är fega, det vågar jag påstå eftersom jag är turk själv, skrattar Eurim. De håller fast vid sin egen mat.
Själv äter hon gärna thailändskt.
- Fisk, skaldjur och wokat, det gillar jag.
Lokalen har rutiga dukar och levande ljus, så som en restaurang ska se ut i Sverige. Men maten är rakt igenom turkisk, bara en sak fattas. Ayran, den svalkande drycken som helt enkelt är youghurt med is och lite salt. Men det går att ordna.

Vad beror det här stora intresset för andra länders kök på?
Är det våra utlandsresor? Beror det på cityfesten att vi har mat från nästan alla världens hörn i Gävle? Bara Afrika fattas - men det kanske kommer.
- Det finns folk som söker lokal för att öppna en afrikansk restaurang, berättar Eurim, inte nordafrikansk, arabisk, utan mat från det "riktiga" Afrika.
Vara hur det vill med den saken - nu finns den här, maten från världens alla hörn. Kolla in och prova på världskartan över Gävle.

LOTTEN LÖFBLAD
026-15 96 59
lotten.lofblad@gd.se

Mycket matnyttigt...

De internationella köken duggar tätt i Gävle just nu. Först kom två grekiska restauranger och i höst har vi begåvats med både sushi, två turkiska och en indisk restaurang.
Världens käk har landat i Gävle och rykten gör gällande att afrikansk mat är på ingående.
Vi vet att det serveras pizza, kebab, italienska sallader och mycket annat som frestar smaklökarna, men vår genomgång handlar i första hand om de kvällsöppna restaurangerna.
Det blir ändå mycket matnyttigt...

Depå sushi & coffe
Adress: Nygatan 33
Kök: japanskt
Öppettider: månd-fred 11-21, lörd 12-20, sönd stängt
Prisläge: 69-150 kronor
Lunch: 11-14
Specialitet: café

Merhaba
Adress: Nygatan 7
Kök: turkiskt
Öppettider: månd-lörd 15-01, sönd 15-22
Prisläge: 119-198 kronor
Lunch: från den första februari
Specialitet: magdans och levande musik varje fredag och lördag

Dionysos
Adress: Norra Köpmangatan 12 B
Kök: grekiskt
Öppettider: månd-torsd 11-22, fred 11-24, lörd 13-24, sönd 13-20
Prisläge: 79-175 kronor
Lunch: 11-14
Specialitet: grekisk buffé varje onsdag, grekisk underhållning då och då. I februari firas grekiska karnevalstiden.

Church Street saloon
Adress: Kyrkogatan 11
Kök: amerikanskt
Öppettider: månd-torsd 17-24, fred 17-02, lörd 11.45-02, sönd stängt
Prisläge: 75-150 kronor
Lunch: nej
Specialitet: 21.55 varje kväll dansar servitriserna can can på bardisken (bar top dancers). Restaurangen bjuder också på jordnötter med skal och skalen får kastas på golvet.

Österns pärla
Adress: Ruddammsgatan 23
Kök: kinesiskt
Öppettider: månd-tors 11-22, fred 11-23, lörd 12.30-23, sönd 13-22
Prisläge: 80-120 kronor
Lunch: 11-14

Los Sombreros
Adress: Norra Slottsgatan 7
Kök: mexikanskt
Öppettider: månd-torsd 11-22, fred-lörd 12-01, sönd 12-22
Prisläge: 79-149 kronor
Lunch: 11-15
Specialitet: trubadurkväll varannan onsdag

Bali Garden
Adress: Nygatan 37
Kök: indonesiskt och kinesiskt
Öppettider: månd 11-14, tisd-torsd 11-22, fred 11-23, lörd 12-23, sönd 13-22
Prisläge: 80-150 kronor
Lunch: 11-14

Patong
Adress: Slottstorget 3
Kök: thailändskt
Öppettider: månd-onsd 11-22.30, torsd-fred 11-23.30, lörd 12.30-24, sönd 12.30-22
Prisläge: 70-138 kronor
Lunch: 11-14

Royal India
Adress: Nygatan 8
Kök: indiskt
Öppettider: månd-torsd 11-22, fred 11-23, lörd 12-23, sönd 12-22
Prisläge: 80-185 kronor
Lunch: 11-14
Specialitet: indiska fyra rätter

Tad
Adress: Norra Kungsgatan 37
Kök: turkiskt
Öppettider: månd-fred 11-22, lörd-sönd 13-22
Prisläge: 60-140 kronor
Lunch: ja

Akropolis
Adress: Östra Islandsgatan 27 A
Kök: grekiskt
Öppettider: månd-fred 17-23, lörd 13-23, sönd 13-21
Prisläge: 95-155 kronor
Lunch: nej

Wok café
Adress: Brunnsgatan 59 C
Kök: vietnamesiskt och thailändskt
Öppettider: månd 11-14, tisd-onsd 11-22, torsd 11-23, fred 11-24, lörd 13-24, sönd 13-21
Prisläge: 85-139 kronor
Lunch: 11-14
Specialitet: catering och take away. Maten serveras med ätpinnar

Restaurang China
Adress: Södermalmstorg 1
Kök: kinesiskt
Öppettider: månd-torsd 11-22, fred 11-23, lörd 12.30-23, sönd 12.30-22
Prisläge: 66-148 kronor
Lunch: 11-14

O'Learys
Adress: S. Kungsgatan 31
Kök: amerikanskt, thailändskt och mexikanskt
Öppettider: månd-fred 17-23, lörd 14-02, sönd 14-23
Prisläge: 135-229 kronor
Lunch: nej
Specialitet: Principen "ät två betala för en" gäller. Särskilda priser för dem som äter ensamma eller beställer olika rätter. Bostoninfluerat, nattklubb

Asien Kitchen
Adress: Kaserngatan 65
Kök: mongoliskt och indiskt
Öppettider: månd-fred 11-22, lörd 13-23, sönd stängt
Prisläge: 69-165 kronor
Lunch: 11-14
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons