Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Linda - ekonomen som jobbar dagskift på ABB och nattskift i hemmabageriet

Dagtid arbetar hon som ekonom och controller på ABB.
Nattskiftet gör hon i hemmabageriet.
Linda Olofsson älskar både bakning och jul – så hon är bara glad att få tjuvstarta i november när Pralin kommer på adventsfika.

Annons

Hon kallar sig självlärd baknörd. Dessutom är Linda Olofsson duktig fotograf – perfekta kreationer finns att beskåda på bloggen samt Instagramkontot båda under namnet Lindas godaste, och när vi kommer på besök i Ludvika så finns bakverken till beskådande på köksbordet - också.

TV: Titta in i bakproffset Lindas fina lägenhet:

Tårta med glöggfrosting toppad med ett litet pepparkakshus tronar i mitten... Ur högtalaren ljuder en mjuk version av Stilla natt, de levande ljusen är tända runt om i lägenheten, amaryllisarna knoppas och på förklädet står det God jul - vilken snygg tjuvstart i novembermörkret!

Cupcakes är en av Lindas favoriter att baka då de går att variera i oändlighet. Till jul gör hon dem med pepparkakskryddor och en topping av lingongrädde.
Linda Olofsson dukar upp en hel buffé med bakverk till Advent i 20-tals våningen i Ludvika.

LÄS MER: Från Hötorgshandlare till stjärnflorist – magiska julblommor hos Christoffers blommor

LÄS MER (för pluskunder): Vi var med när Ann-Marie och Erik i Smedjebacken gifte sig – vid 89

LÄS MER: Glöggmingel i ladan när keramikern och floristen fixar festen

– Jag har bakat ända sedan jag var liten, tillsammans med mormor. Vi gör fortfarande julgransbröd och annat tillsammans, säger Linda och snöar florsocker över saffranskakan som är bakad efter mormors traditionella recept.

Snön faller över saffranskakan och det vinterlandskap av bakverk som Linda dukat upp på sitt köksbord.

Själv gillar Linda att göra tårtor och cupcakes. Till adventsfikat har hon blandat klassiker med nyheter som hon julifierat med frosting, lingon och saffran, och chokladbollarna som sambon gillar har blivit snöbollar med smak av saffran.

Linda Olofsson är 26 år och civilekonom. Att baka har hon dock lärt sig allt eftersom. Det närmaste hon har kommit i yrkeslivet är de yngre yrkesåren som cafébiträde på Café Engel i Ludvika, men någonstans finns drömmen om ett eget bageri.

– Jag brukar vara extremt kvällstrött, men när jag sätter igång och bakar kan jag hålla på hur länge som helst.

– På semestern läser jag bakböcker, baktidningar och bloggar... när andra läser romaner, säger Linda Olofsson.

Hon skaffar sig en grund genom att studera recept, men sedan fixar Linda till dem efter eget tycke och smak.

Linda spritsar lingongrädde på sina juliga pepparkakscupcakes.

Bloggen är ett sätt att dokumentera det hon gör, men här kan hon också dela med sig av recept. Släkt, vänner och kollegor som får smaka frågar ju ofta.

Linda Olofsson bjuder gärna in till fika i lägenheten. Hit flyttade hon för ett år sedan tillsammans med sambon Johan – en hyresrätt på 100 kvadrat i centrala Ludvika, ovanpå Dan Andersson-museet.

Huset är byggt 1920 och det är tre meter högt i tak.

– Den är toppen, och det allra bästa är att det finns två skafferier, säger hon och visar entusiastisk ett som är lite varmare och ett som är lite kallare, mot ytterväggen.

Att hon gillar grått och mässing syns på de ommålade skåpluckorna med knoppar och den platsbyggda hatthyllan i hallen med krokar och galgar i gul metall.

Linda älskar mässing vilket passar extra bra i den fina lägenheten till jul.

– Inredning är nog mest min grej, det händer att Johan undrar om några av hans grejor finns kvar här, säger Linda Olofsson som varvar nyköpt med loppisfynd och ärvda saker.

– Det är kul att blanda gammalt och nytt, men farfar låtsas skrattar åt att jag går på loppisar. Han tycker jag ska komma hem till honom i stället och få grejor.

Lampan i hallen ser ut att ha hängt där sedan 1920-talet  men är ett nyköp från Möbelvaruhuset Mio.
Linda njuter av att ha ett arbetsrum hemma där hon kan jobba med bloggen och sina bilder.
En serveringsvagn hör till stilen i en 20-tals våning.
Julen går i rött och mässing hos Linda och sambon Johan.
Linda tycker om att inreda med en mix av nytt, ärvt och fyndat.

Fakta

Linda Olofsson är 26 år och uppvuxen i Ludvika.

Gör: Utbildade sig till civilekonom i Örebro, arbetar som ekonom och controller på ABB.

Familj: Sambon Johan, föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar.

Fritid: Förutom bakning – träning. Åkte Tjejvasan i år och siktar på riktiga Vasaloppet nästa år.

Blogg: Lindas godaste Instagram: @lindasgodaste

Mini-pepparkakscupcakes med lingongrädde

Är dom små får man ta två… Dessa pepparkakscupcakes bakas i små muffinsformar och är perfekta att ha på fikabordet då de är tillräckligt små för att du ska orka med alla julens godsaker.

(Samma grundrecept som pepparkakstårta ger ca 24st mini cupcakes)

INGREDIENSER muffins:

50 g smör

1 ägg

2 dl socker

1 ½ dl filmjölk

3 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk mald ingefära

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

½ tsk mald kryddnejlika

½ dl lingonsylt

INGREDIENSER topping:

5 dl vispgrädde

1 dl lingonsylt

½ dl frysta lingon

• MUFFINS: Sätt ugnen på 200 grader (ej varmluft).

• Smält smöret och ställ åt sidan.

• Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

• Rör i filmjölken i äggsmeten.

• Blanda vetemjöl, bikarbonat & alla kryddor i en separat skål.

• Sikta i mjölblandningen i smeten och rör försiktigt till en jämn smet.

• Häll försiktigt i smöret och rör till en jämn smet.

• Rör sist i lingonsylten.

• Fördela smeten i små muffinsformar placerade i en muffinsplåt.

• Grädda i mitten av ungen i ca 10 minuter.

• Ta ut muffinsen och låt svalna medan du förbereder toppingen.

• TOPPING: Vispa grädden. När den går att forma till toppar är den lagom hård.

• Rör försiktigt i lingonsylten.

• Fyll en spritspåse med lingongrädden och spritsa dina cupcakes.

• Garnera varje cupcake med ett fryst lingon innan servering.

Mini-pepparkakscupcakes med lingongrädde.

Saffransbiscotti

Hemma hos oss finns det alltid en burk med saffransbiscotti på bänken när det närmar sig jul. Biscotti är perfekt att ha hemma när

du får oväntat besök eller när du blir akut sötsugen. Huruvida du bakar dem med mandel eller choklad är upp till dig, båda är lika

goda!

INGREDIENSER (ca 30st biscotti):

1 g saffran

150 g smör

3 ägg

2 dl socker

7 ½ dl vetemjöl

2 ½ tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 dl sötmandel eller bitar av mörk choklad

• Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft).

• Smält smöret tillsammans med saffran.

• Rör i ägg och socker i det smälta smöret.

• Blanda övriga ingredienser i en separat skål och tillsätt sedan till resten av smeten under omrörning

• Forma/rulla degen till 3 längder på ett bakplåtspapper.

• Grädda i ca 20 minuter.

• Ta ut plåten och skär längderna med diagonala snitt så du får ca 1 cm breda biscotti.

• Stäng av ugnen och ställ tillbaka plåten och låt dina biscotti torka på eftervärme.

• Förvara i en fin glasburk och låt dem vara en del av ditt julpynt.

Lindas godaste Saffransbiscotti.

Snöbollar med smak av saffran

Gillar du havrebollar kommer du älska dessa små bollar! Tänk dig en julig variant av en chokladboll, så enkelt och så gott!

INGREDIENSER (Ca 15 medelstora bollar):

150 g smör

2 dl florsocker

1 dl socker

2 msk vatten

2 tsk vaniljsocker

1 g saffran

6 dl havregryn

1 dl kokos

+ 1 dl kokos (att rulla i)

1. Mixa alla ingredienser förutom havregryn och kokos till en jämn massa i en matberedare.

2. När allt är mixat tillsätter du havregryn och kokos och kör försiktigt tills du får en bra konsistens på din smet.

3. Ställ i kylen i ca 15 minuter.

4. Rullar bollar i valfri storlek.

5. Rulla bollarna i kokos.

6. Förvara i kylen tills det är dags att äta.

Snöbollar med smak av saffran.

Pepparkakstårta med glöggfrosting

Tårtbotten som smakar pepparkaka och frosting som är gjord på glögg, kan det bli mer juligt än så? Denna tårta passar perfekt för decembers alla glöggmingel och fikastunder!

INGREDIENSER tårtbotten:

50 g smör

1 ägg

2 dl socker

1 ½ dl filmjölk

3 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk mald ingefära

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

½ tsk mald kryddnejlika

½ dl lingonsylt

INGREDIENSER frosting:

200 g smör

200 g Philadelphiaost

10 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

2 msk valfri glögg

(OBS! Tårtan på bilen är gjord på dubbel sats för att få en extra hög tårta)

• TÅRTBOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft).

• Smöra och bröa en form med löstagbar kant (jag använder en 20cm form för att få mindre men högre bottnar)

• Smält smöret och ställ åt sidan.

• Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

• Rör i filmjölken i äggsmeten.

• Blanda vetemjöl, bikarbonat & alla kryddor i en separat skål.

• Sikta i mjölblandningen i smeten och rör försiktigt till en jämn smet.

• Häll försiktigt i smöret och rör till en jämn smet.

• Rör sist i lingonsylten.

• Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ungen i 45-60 minuter beroende på storleken på din form. En liten form

ger en hög kaka och tar därför längre tid i ungen. Håll koll!

• Känn med en sticka. Kakan ska vara torr i mitten när du tar ut den.

• Låt kakan svalna och dela den sedan på mitten så att du får två stycken tårtbottnar. (Tårtan på bilden är gjord på dubbel sats och har därav 4 bottnar).

• Medan kakan svalnar kan du förbereda frostingen.

• FROSTING: Tärna smöret i mindre bitar.

• Vispa samman samtliga ingredienser till frostingen till en jämn och fin smet.

• Är smeten för rinnig kan du låta den stelna något i kylen.

• MONTERING: Lägg den första tårtbotten på ett fat. (Ett tips är att alltid använda den nedersta delen på kakan till den övre

botten. På så sätt får du en rak och fin topp på tårtan.)

• Bred rikligt med frosting på den första botten och lägg sedan på den andra botten.

• Om du vill ha en hög tårta upprepar du föregående steg med resterande bottnar.

• Avsluta med att spackla ett tunt lager frosting runt hela tårtan.

• Ställ tårtan i kylen så den hinner sätta sig innan servering.

• Dekorera din tårta med valfri topping. Jag valde att baka ett litet pepparkakshus för att toppa min tårta

Pepparkakstårta med glöggfrosting, toppad med ett litet pepparkakshus.

Lindas godaste Adventskaka

En riktigt saftig och god saffranskaka som är en klassiker på fikabordet hemma hos oss. Kan serveras både som den är eller med en klick lingongrädde för en extra festlig fikastund.

0,5 g saffran

200 g smält smör

1 ½ dl röd mjölk

2 ägg

3 dl socker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

• Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft).

• Smöra och bröa valfri bakform.

• Smält smöret tillsammans med saffran och rör i mjölken.

• Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

• Häll försiktigt i smörblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet.

• Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål.

• Sikta i mjölet i smeten och rör försiktigt till en jämn smet.

• Häll smeten i den bröade formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40–50 minuter.

• Känn med en sticka så att kakan är helt torr innan du tar ut den.

• Servera din kaka tillsammans med en klick lingongrädde.

Snön faller över saffranskakan och det vinterlandskap av bakverk som Linda dukat upp på sitt köksbord.

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!

Annons