Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Så fick det historiska skomakarhuset ett ansiktslyft: "Mycket var helt omöjligt att behålla"

Skomakarhuset i Hille från 1931 fick ett rejäl ansiktslyft när Malin Anshagen och Tomas Nordqvist tog över huset 2011. Bostadspuls besökte huset som blandar nytt och gammalt i varje vrå.

Annons

TV: Så har huset förändrats sedan Malin och Tomas flyttade in

Det första man möts av när man träder in i Malin och Tomas hus är den stora, öppna hallen med en lång bänk på höger sida framför stora, höga fönster som släpper in rikligt med solljus. Utanför ligger spår av årets första riktiga snötäcke på den stora gräsmattan där träden, friggeboden och det gamla skomakeriet samsas med studsmatta, gungställning och barnens snöskapelser.

Varken Malin eller Tomas kommer från början från Gävle. Hon jobbar som frisör och han som konsult. De är nyförlovade och i familjen ingår också Love, 6 år och Lily, 4. Inredning har länge varit ett stort intresse för Malin, som driver ett instagramkonto med 1200 följare där de flesta bilderna är om inredning.

– Jag tycker det är väldigt roligt. Det är ju bara att flytta på en sak så får man som ett helt nytt rum, säger hon.

SE OCKSÅ: Så såg det ut i Skomakarhuset för sex år sedan

Större delen av nedervåningen är som ett stort rum. Med öppen planlösning övergår hall till vardagsrum och kök till matsal i ljusa färger som förstärks av de stora fönstren som finns överallt i huset. Samtidigt har köket och badrummen en tydlig, modern känsla med svarta ytor. Och på samma sätt som man fortfarande ser skarven mellan den nya verandan, som Malin ritade och Tomas byggde, och den gamla så har huset en genomgående kontrast mellan det nya och det gamla. Det de gjort själva och det de fick på köpet.

– Det är ju jättekul med historia. Då tycker jag att det får en annan känsla än om det är ett nybygge.

Samtidigt så var det flera som hade en åsikt om Malin och Tomas rejäla renovering av huset 2011. Det var mycket gammalt, och kanske i någon mån värdefullt, som skulle bort.

Vid den här tröskeln fanns husets tidigare ytterdörr, nu har det kompletterats med en större hall.
Väggen mellan vardagsrum och matsal/kök öppnades upp när familjen flyttade in.

– Men vi hade inget val, det var mycket som var helt omöjligt att behålla. Och de flesta som kommer hit idag förstår helt varför vi gjorde som vi gjorde. Man kunde inte ha barn här, berättar Malin.

Upp för den till synes nymålade trappan så möts man av husets egentligen enda rum som är åt det stökigare hållet – barnens lekrum. På övervåningen, som till stor del är utbyggd av paret själva, är planlösningen mer sluten.

– Vi ville att barnen skulle leka mer, så då gjorde vi så här för att leksakerna skulle vara tillgängliga. Men vi ska göra om det till ett TV-spelsrum snart.

Något som kom på köpet med lekrummet, som inte alls är så där jobbigt stökigt som lekrum ibland kan vara, är att barnens rum är ganska välordnade. Avsaknaden av de flesta leksaker ger en stilren ton även på barnens rum, Lilys i genomgående rosa och Loves mer i husets stil i övrigt, ljust med mörka detaljer som ger tydliga kontraster. Badrummet vid trappen har de i princip byggt helt själva och det ger en sista modern touch med vattenfallskran och glasdusch till den naturligt mer personliga övervåningen.

På väg från huset, ned för den långa uppfart som man lätt missar efter Hillevägen så ligger själva skomakarateljén, i stort sett orörd, som en förgrund mot det mer typiska upplägget med gran på verandan och friggebod med svårstängd dörr. Upp för avfarten ser man bilspår och motorvärmare och träden är prydda med ljusslingor. Känslan kvarstår av ett modernt hem med gott om detaljer man behöver googla namnet på, utan att det för den delen blivit bortglömt att huset faktiskt stått där sedan 1931.

Förut hade Skomakarvillan en likadan fasad som uthuset i förgrunden.
Lagom avskalade affischer och sitter inramade här och var på väggarna.
Så såg huset ut när Gefle Dagblad besökte det 2011.
De här klädhängarna är en av få saker som fått vara kvar efter att familjen renoverat huset.
Snittblommor vid sängen.

Först efter två tidigare soffor hittade de rätt i soffvalet till vardagsrummet.
Hallen är rymlig och släpper in mycket ljus.
Malin Anshagen berättar att inte alla i omgivningen varit glada över vad de gjort med villan – men att det var nödvändigt att modernisera den.

Köket.
Matsalen hänger i hop med vardagsrummet och köket. Här är julgranen i plast, medan den på utsidan är riktig.
Med ombyggnationen har de byggt en ny hall till huset och en altan.

Ett stort sovrum byggdes om till två – ett för Malin och Tomas, samt ett för sonen Love.
Dottern Lilys sovrum är för dagen prydligt städat.

Julpyntat träd mot vägen.

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!

Annons