Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Bullfest, bullfest...

+
Läs senare
/

I takt med att vi dricker allt mer avancerat kaffe söker vi oss till det mer enkla att äta till. Det är Hembakningsrådets Birgit Nilsson Bergströms spaning inför kanelbullens i dag.

– Jag tror att kanelbullens status har ökat med åren och blivit en riktig kultbulle, säger hon till TT.
Och det är inte trots enkelheten, utan tack vare den, menar hon.
– Ja, på samma sätt har surdegsbröd och knäckebröd fått något fint över sig.

Kanelbullen har skiftat form genom årtiondena. Spisen har varit avgörande för hur sötebrödet sett ut. Grundinnehållet har dock stadigt varit detsamma.
Föregångarna till kanelbullen – vetelängden och flätan – gjordes i ett stycke.
– Man hade svårt att baka finare innan det var möjligt att reglera värmen i ugnen, säger Birgit Nilsson Bergström, projektledare på Hembakningsrådet, som för drygt tio år sedan instiftade Kanelbullens dag som infaller på måndagen.

Med mer avancerade ugnar började också husmödrarna att göra mer arbetade bullar – remsor som man snurrade och knöt ihop. Först på 1960-talet kom snäckorna på allvar. Arbetssättet tros hänga ihop med att kvinnor började förvärvsarbeta på 60-talet och inte hade tid att pilla med varje bulle.

TT

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons