Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Änglarna” kom och fixade Stinas hem

/

Tack vare TV-programmet Sofias Änglar har Stina Bäckström i Norrsundet fått betydligt bättre livskvalitet i sin vardag.

Annons

Tack vare TV-programmet Sofias Änglar har Stina Bäckström i Norrsundet fått betydligt bättre livskvalitet i sin vardag. Hon hade hoppats kunna fortsätta med hjärtpumpen något år till, men nu har hon satt upp sig på väntelistan för att få ett nytt hjärta.

När Stina och Mathias fick se sitt nyfixade hus första gången trodde de knappt sina ögon. Vardagsrummet var helt förvandlat med gröna växter och många lampor. De två skinnsofforna var utbytta mot en stor och mjuk hörnsoffa full med mysiga kuddar där hela familjen får plats. På de tidigare kala och tomma väggarna satt en vackert mönstrade tapet med fina familjebilder i ram.

Även badrummet var totalrenoverat och badkaret utbytt mot en dusch. Nu kan Stina hänga väskan med batterierna till sin hjärtpump utanför duschen och hon har fått bättre livskvalitet.

– Det första jag tänkte på var att de verkligen hade träffat så rätt med färgerna, säger Stina och skiner som en sol. Det kändes som vi på något vis med mjuka pasteller, mycket grönt, gammeldags och lantligt.

– Jag håller med, säger Mathias, som var lite orolig att det skulle bli för mycket rosor.

– Det blev mer den robusta, gammeldags stilen och det känns bara hemtrevligt. Jag kan erkänna att jag var lite fundersam över den blommiga tapeten på kontoret först. Men den fungerade ihop med det andra på något vis. Stolarna i italienskt läder är riktigt läckra och sköna.

Även gästrummet vägg i vägg med barnkammaren fick de inrett och fint. Där kan deras vänner övernatta, men framföra allt kan Stina sova nära Jimmie när Mathias är borta på jobb.

– På nätterna är jag uppkopplad till en stationär hjärtmaskin, berättar Stina. Den har en kabel på fem meter och från gästrummet når den in till Jimmy om han skulle vakna.

I programmet Sofias Änglar i Kanal 5 åker Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm runt i Sverige och hjälper människor som har drabbats på olika vis. När Stina skulle föda Jimmie fick hon en allvarlig hjärtsjukdom. Hon fick en hjärtpump inopererad i bröstet och allt vardagsliv stannade upp. Den påbörjade husrenoveringen kom av sig helt och Stina skrev till programmet. De blev utvalda att vara med och under två veckor i höstas fick familjen bo hos Stinas föräldrar i en tvåa i Norrsundet. De skulle äntligen få ordning i huset som skulle bli mer funktionellt för Stina.

Blev det som ni hade önskat er?

– Absolut, allt som var planerat blev jättebra. Badrummet var ett orosmoln för oss och det viktigaste projektet. Vi visste inte vad som fanns i väggarna bakom våtrumstapeten, men nu vet vi att det är fräscht under det nya kaklet. Dessutom hade vi bara ett badkar och Stina kan ju inte bada med sitt batteri.

Hur reagerade Jimmie?

– Han var mest glad att få flytta hem till sina leksaker igen. Mycket böcker och andra prylar var placerade nära golvet och vi trodde att vi skulle få flytta upp vissa saker, men han vande sig direkt.

Vilket rum njuter ni mest av?

– Vardagsrummet helt klart! säger Stina. Jag la mig i soffan direkt och den är redan väl ”inlegad”. Det har blivit som en grop i dynan, fortsätter hon och skrattar gott. Vi ryms alla tre i soffan, men Jimmie klättrar mest runt.

Redan när TV-teamet var här i oktober kände Stina av sitt hjärta. Men då tänkte hon att det nog berodde på bygget. Men episoderna med rusande hjärta har fortsatt och det har varit många övernattningar på sjukhuset sedan dess.

– När det händer känns det som om jag ska kvävas, förklarar Stina. Hjärtat hinner inte fylla på med blod och kärlen börjar krampa. Då är det bråttom för jag tappar medvetandet ganska fort.

Egentligen hade hon tänkt fortsätta med hjärtpumpen något år till. För att förlänga sin livslängd så mycket som möjligt. Men eftersom hjärtat rusar ändå har Stina bestämt sig. Hon har satt upp sig på väntelistan för att få ett nytt hjärta. Det kan ta upp till två år och hon måste vara ständigt beredd. Så fort hon åker utanför kommunen måste hon meddela Transplantationsteamet i Huddinge. De måste kunna planera transport och färdväg om det skulle bli dags när hon inte är hemma. Transplantationen kommer att göras i Lund där hon får stanna i två veckor innan hon transporteras till Huddinge sjukhus där eftervården kommer att ske. Mathias som är lokförare försöker få turer nära hemmet, men det är inte alltid det går. Därför är det en stor trygghet att Stinas föräldrar Carina och Sune har flyttat från Kalix till Norrsundet och kan rycka in med kort varsel.

Stina och Mathias är båda såna som tar saker som de kommer och försöker göra det bästa av situationen. De tycker om att prata med människor och har mycket humor, de skojar och skrattar hela tiden när vi sitter och pratar. Stina har också bestämt sig för att hon vill använda sina erfarenheter till något bra. Hon vill få ut information och bloggar så mycket hon orkar. Hon är också med i en stödgrupp på Facebook som heter ”hartmategruppen” som är till för både patienter och anhöriga. Den yngsta med hjärtpump i Sverige är bara 17 år. Flera gånger har hon blivit kallad till sjukhuset för att stötta människor som har fått samma besked, att de behöver få en hjärtpump inopererad.

Men mest av allt försöker Stina leva för dagen. Hon pysslar om sig själv och sin familj här och nu. Hon trivs utmärkt att bo i Norrsundet, med lugnet omkring och närheten till kusten.

– Vi har enkla nöjen och kopplar mest av när vi är hemma, säger hon. Vi ligger gärna i nya soffan och tittar på äventyr som i Grimm.

– Men den går väl på TV6? kommer Mathias på. Vi kanske borde säga nåt från femman också, fortsätter han och båda skrattar härligt och högt.

Jimmie leker obekymrat vidare med dammsugaren på golvet. Den kan förvandlas till vilken farkost som helst.

– Once upon a time då? ler Stina. Den går väl på femman? Och Sofias Änglar förstås!

Annons
Annons
Annons