Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgården för lata

/
  • Foto: Kerstin Engstrand Inget väcker så mycket uppmärksamhet i trädgården som en näckros i vattentunnan och ändå är den en riktig latmansväxt.

Med en latmansträdgård kan man ligga i hammocken och läsa medan grannarna plockar i rabatterna, och ändå ha gatans vackraste blommor. Det gäller bara att planera trädgården smart.
Många gånger hör man människor säga att de vill ha en lättskött trädgård och därför bara anlagt stora krocketvänliga gräsmattor. Helt fel tänkt. Gräsmattan är oftast det som kräver mest tillsyn i trädgården.

Annons
- Det finns inget som förfaller så fort. Gräsmattan skvallrar direkt om man är bortrest, säger Kerstin Engstrand, trädgårdsjournalist och författare till boken "Latmansträdgården" (Forum).
För Kerstin Engstrand är gräsmattan något att vila ögonen på, men den är inte viktigast och den behöver inte vara perfekt. Hon planterar bara ut lökar i gräsmattan där den inte vill växa sig tät så blir det vackert i alla fall.

Kerstin Engstrand har en prunkande trädgård med blomstrande rabatter och välmående buskar och träd. Allt är noggrant genomtänkt för att det ska passa ett aktivt liv med två barn, som går i första hand. När hon väl är i trädgården ligger hon oftast i hammocken och njuter.
När tussilagon blommar visar den att tjälen har gått ur jorden och då kan man plantera buskar och träd. När vitsippan blommar är det dags att räfsa. När björken fått sina musöron är det dags att skära ner rabattrosor och plantera perenner. När körsbärsträden blommar är det dags att sätta potatis och så ärtor och sallad och när häggen blommar är det dags att så bönor och zucchini.
Kerstin Engstrand plockar också fram sin näckros från vintervilan.
- Det finns inget som väcker så mycket uppseende i min trädgård som näckrosen i vattentunnan. Till och med tonårspojkarna på gatan stannar för att se när den blommar. Ändå är den en riktig latmansväxt.
Även om Kerstin Engstrand säger att hon är lat så framhåller hon också att hon är noggrann med allt förarbete. A och o för att kunna ligga i hängmattan och njuta av sol och blomsterprakt är att gräva ordentligt och ha mullrik jord. Man ska också undvika tidskrävande saker som växthus som behöver ständig tillsyn, formklippta buskar som ska ansas och krukplanteringar som ska vattnas.

Kerstin Engstrand har ett fiffigt tips till alla blomsterälskare som har fullspäckade scheman, är lata eller helt enkelt brukar vara borta från trädgården under högsommaren, men ändå vill odla. Lösningen heter vattensäng eller blötbädd och passar lika bra för potatis och grönsaker som för sommarblommor.
En vattensäng är helt enkelt en rabatt med inbyggd bevattning som man bygger på marken utan att gräva ett enda spadtag.
Du behöver:
Armerad presenning av vävplast, 50 cm bredare och 50 cm längre än den färdiga vattensängen
Kompost, kvistar, ris och löv till 10 cm tjockt lager
Naturgödsel, häst- eller ko-, till 5 cm tjockt lager
Ogräsfri jord till 10 cm tjockt lager
Barkmull
Perforerat dräneringsrör, 10 cm i diameter och lika lång som sängen
Plankor att rama in med
Så här gör du:
Det är lättast att göra vattensängen som en högbädd, men du kan även gräva ner den i jorden.
Ytan ska vara plan och fri från kvistar, stenar och ojämnheter. Använd plankorna och gör en ram, det räcker om de hålls ihop av pinnar som du sticker ned i backen så att det blir stabilt.
Lägg ut presenningen och vik upp den mot kanterna, ända upp.
Lägg i dräneringsröret som ska ligga i bäddens mitt och sticka upp vid ena gaveln. Röret fungerar som påfyllnadsrör för vatten.
Lägg i kompost, kvistar, ris och löv. Fyll på tills vattennivån i bädden är 10 cm.
Lägg på naturgödsel och fyll på med jord. Det översta lagret ska vara minst 10 cm tjockt och bestå av ogräsfri jord toppad med barkmull. Vattna rejält igen. Nu är det bara att plantera.
Vattensängen underhållsgödslas som vid vanlig odling. Bädden behöver vatten när den är torr på djupet.
Vattningen sker enklast genom att man stoppar vattenslangen i dräneringsröret. En extremt varm sommar, som förra sommaren, behövde en vattensäng bara vattnas två gånger.

Helena e. Källgren
PM
Annons
Annons
Annons