Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zhannah - rocktjej i änglavit boning

/

Det är många som blir förvånade när de kommer hem till Zhannah. Hon har alltid klätt sig i svarta kläder och hon älskar hårdrock. Till fest syr hon svarta korsetter med stålskenor och snörning och varje sommar åker hon på hårdrocksfestivalen Sweden Rock.

Annons

– De flesta blir chockade och utbrister, ”Va! Har du vitt hemma?” Men sen blir de imponerade och tycker att det är jättefint. Mina närmaste grannar brukar titta in lite då och då för att kolla vad som har hänt sedan sist.

Zhannah har all rätt att se nöjd ut. Hon kämpade i skolan med en lättare dyslexi och måste läsa två år på IV för att komma in på det gymnasium hon ville. Drömmen var textil- och sömnad på Polhemsskolan och bara hon väl kom dit klarade hon gymnasiet galant. En kväll på krogen mötte hon Andreas. Han var uppväxt i Ockelbo och jobbade i Stockholm, men hade börjat längta tillbaka till sin barndoms småstad. Först var Zhannah osäker på om hon skulle trivas med att bo på landet. Men hon gick med på att prova och nu trivs hon som fisken i vattnet. De började i en hyreslägenhet, men insåg snart att det faktiskt skulle bli billigare att köpa ett helt hus.

När Zhannah kom in i det vita huset vid vägen första gången kände hon direkt att hon skulle trivas. Det var för två år sedan och då var hon bara 19 år.

– ”Här vill jag bo,” sa jag direkt. De som hade bott här tidigare hade samma smak som jag, det var ljust och fint överallt och ändå fanns så mycket av det gamla kvar. Jag blev förälskad i glasverandan, i köket och alla stora, fina fönster. Sen finns det hur mycket som helst att upptäcka här. En gång i tiden var det mjölkaffär i källarplanet, men de enda spåren som finns kvar är kakelväggarna och rutigt klinkergolv. Det skulle vara roligt att hitta gamla bilder från butiken.

Både Zhannah och Andreas tycker om att gå på loppisar och fynda gamla saker. Det spelar ingen roll om det är lite skavanker. Det är snarare en fördel.

– Det ska synas att grejerna är använda, det är vackert, säger Zhannah. Som inredningsstil kallas det för ”Chabby Chic” och är jättepopulärt. En del slipar och nöter sina saker för hand, men jag har mest sånt som är slitet på riktigt.

Redan utanför huset känner man sig välkommen. Där står det lyktor med ljus och skålar med äpplen. Bakom en liten gran i en kanna ligger en katt och snusar.

– Det är en vildkatt som försöker flytta in här. Vi har döpt den till Vilse och det är den goaste katt jag har träffat. Vi har tre egna katter också men vildkatten är den enda som man får lyfta upp i famnen. Så vi får väl se hur det blir.

I den fina glasverandan har man utsikt mot vägen. Folk som går förbi brukar alltid vinka. Från början kände hon ingen i Ockelbo, men nu har hon fått många vänner. I huset intill bor Sigrid och Åke. Dem började hon prata med en dag över staketet och nu är de hennes favoritgrannar som hon fikar med lite då och då. Zhannah gillar att baka kaffebröd och Sigrid och Åke tycker det är spännande att se vad Zhannah har gjort i huset.

I flera fönster hänger det gamla lakan med spetsar och broderier. Några är ärvda efter släktingar och några har hon hittat på loppis. Hon arrangerar dem på ett fiffigt sätt, med spetsen vikt över stången och en rulle av lakanet som fästs med vita band, som en rullgardin ungefär.

– Det är superenkelt, försäkrar hon. Bara en enda söm! Visst blir det fint?

I köket var luckorna målade i en varm blekgul färg och ovanför bänken sitter ett typsikt 70-talskakel i brunt med cirklar på. Hon tyckte att kaklet var jättesnyggt i början, men har börjat tröttna lite. Kanske för att det är så mörkt. Köksbordet är ett gammalt slagbord med färgen i lösa flagor och mot väggen står en klassisk kökssoffa. I matrummet intill finns ett nätt vitrinskåp med fina samlingar. Glas i olika färger och en bedårande ostkupa i gult glas. I en vas har hon en liten, liten gran på sniskan, i stället för en blomma och som en föraning om att snart är det advent.

– Till jul ska det bli en stor och riktig gran. Vi hade alltid plastgran när jag var liten, därför vill jag ha en riktig nu.

Det finns många detaljer att upptäcka i Zhannahs hem. På en pall står ett gammalt akvarium. Det hade hon fiskar i när hon var liten och nu har det fått en ny uppgift som tittskåp med fina saker i. Mot väggen lutar ett gammalt fönster. Det har hon fått av Sigrid och Åke. På skrivbordet står det inredningsböcker. En av dem innehåller samlat material från olika inredningsbloggar. Zhannah har också en egen inredningsblogg där hon lägger ut sina tips och visar bilder på hur hon har gjort. Det är många som håller på med samma sak, nästan som en klubb där man byter erfarenheter och hämtar inspiration.

Mitt på golvet står en präktig sjömanskista. Den kommer från hennes favorit-loppis i Ockelbo.

– Jag handlar jättemycket hos ”Meken” som har en antik och kuriosabod här. Både kökssoffan och köksbordet kommer också från Meken.

Det finns eldstäder på varje våningsplan. En järnspis i Zhannahs syateljé i källaren, en kakelugn med dekor av tallegrenar i vardagsrummet och en ännu läckrare pjäs i sovrummet. Där är kakelugnen dekormålad med pensel-duttar i starka blå färger som det lyser om. Från början bodde det tre familjer i huset med tre kök. Men nu håller Zhannah och Andreas på att göra om det till enfamiljshus och köket på övervåningen ska förvandlas till ett arbetsrum.

En sak som hon bestämde sig för när hon flyttade till Ockelbo var att aldrig börja säga att hon skulle ”gå fram”.

– Men nu gör jag det ändå! utbrister hon och skrattar. Det kommer så lätt och rätt som det är har jag sagt det, ”Ska vi gå fram i kväll?”

Annons
Annons
Annons