Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp om tidigare satsning på vägar och järnväg

Järnvägen var i fokus när Trafikverket höll en hearing i Gävle på torsdagen.

– Jag hoppas att vi ska kunna få pengar så att planeringen för Ostkustbanan kan fortsätta. Ostkustbanan verkar ha högsta prioritet här, sa ställföreträdande generaldirektör Lena Erixon.

Annons

Företrädare för länsstyrelser, landsting, kommuner och näringsliv i Trafikverket Region Mitt var inbjudna till hearingen för att ge sina synpunkter på Trafikverkets kapacitetsutredning innan den lämnas till regeringen i april.

Utbyggnad av dubbelspåret på Ostkustbanan, förbättringar av Bergslagsbanan så att man klarar framtida transporter från nystartade gruvor och ombyggnad av väg 56 var några frågor där de lokala företrädarna tryckte på. Helst vill man tidigarelägga alla väg- och järnvägsprojekt i området, konstaterar Lena Erixon.

– Det är naturligtvis en penningfråga, men jag hoppas att vi åtminstone ska få pengar så man kan göra en järnvägsutredning för dubbelspåret på Ostkustbanan. Det finns inte i dag och utan järnvägsutredning är det svårt för regeringen att ta ställning till kostnaderna, sa Lena Erixon.

Också satsningarna på Gävle hamn diskuterades, för samtidigt som det finns stora kapacitetsbrister i järnvägsnätet finns det möjligheter på sjöfartssidan.

– Skulle vi kunna få kustsjöfarten att fungera bättre skulle vi ha mycket att vinna. Då skulle både Gävle och Sundvall vara viktiga länkar, säger Ingemar Frej, chef för trafikverket Region Mitt.

Annons
Annons
Annons