Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigast mixar bäst

/
  • Högst betyg får Bosch som också är en av testets billigare modeller. Näst bäst var OBH Nordica där resultatet från iskrossningen och det faktum att den inte går att diska i maskin drog ner totalbetyget. Sämst totalbetyg fick C3 som inte klarade uthållighetsprovet. C3 var dock bäst på att mixa olika typer av innehåll.

Att mixa ihop en fruktdrink borde vara en enkel match för en mixer. Men Testfaktas test av sju olika fabrikat visar att så inte är fallet. Testets näst dyraste mixer hade stora svårigheter med både juice och milkshake.

Annons

Smoothies, milkshakes och såser. En mixer eller blender kan vara till stor hjälp i köket, om den levererar ett tillfredsställande resultat. Testfakta lät brittiska Intertek testa sju olika mixers i momenten mixning, uthållighet, hanterbarhet och funktioner. I momentet mixning användes vanliga råvaror – som morötter, bananer, kokta grönsaker, nötter och is.

Morötterna och bananerna mixades var för sig och tillsammans med 150 milliliter vatten och fem respektive tio gram socker. Efter avslutad mixning silades resultatet och därefter vägdes restprodukterna. Resultatet visade på stora skillnader i kapacitet.

Testets näst dyraste mixer, Krups Expert 7000, var klart sämst, trots en prislapp på 1.900 kronor. Den hade stora svårigheter med såväl bananer som morötter och is, stora delar av morotsjuicen och bananmilkshaken var helt omixade. Nötter klarar den över huvud taget inte av, vilket även står i manualen. Viktor Westerlind, Årets kock 2009, ställer sig frågande till behovet av en sådan maskin.

- Jag har lite svårt att uttala mig om just den här maskinen, eftersom jag inte har provat den. Men det låter lite konstigt att den presterar så dåligt och att den inte klarar av att mixa nötter. Då behöver man ju ha två maskiner i köket. Det verkar vara en lite onödig produkt, säger han.

Line Skovly Christensen, produktchef på Groupe SEB Nordic, som marknadsför Krups i Norden, håller med om att Expert 7000 inte presterar tillfredsställande i testet.

- Jag håller med om att resultatet när det gäller bananmilkshake och morotsjuicen inte är så positiva för Expert 7000. Det förvånar mig, jag har aldrig stött på liknande resultat. Jag skulle vilja undersöka testresultaten tillsammans med vår tekniska avdelning i Frankrike, säger hon.

Testets billigaste mixer, C3, var överraskande bäst av samtliga modeller i mixningsmomentet. Men när det gällde uthållighet gick det sämre. 200 gram rå potatis, 200 gram råa morötter, 125 gram rå lök mixades tillsammans med 300 ml vatten under två minuter. Därefter fick mixerna vila i 15 minuter. Proceduren upprepades 50 gånger. Samtliga mixers klarade testet, utom C3. Den stoppades efter 41 cykler, då läckage och missljud uppstod efter att motorlagret börjat skära.

Bäst i test blev Bosch MMB11B1. Den klarade av samtliga moment bra, utom mixningen av nötter. Men där presterade å andra sidan även många andra mixers otillfredsställande. Enligt Viktor Westerlind är dock användningsområdet för en hemmamixer aningen begränsat.
- Det är ju skillnad på de man använder hemma och de vi använder i restaurangköken. Jag har en mixer hemma, men jag använder den sällan. Den klarar ju soppor, milkshake och dressingar. Men om man ska investera i en köksmaskin rekommenderar jag istället en helt vanlig köksassistent.

Mattias Boström / Testfakta

Annons
Annons
Annons