På gd.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Det slängs mindre mat

+
Läs senare

Debatten om att mycket mat slängs i soporna i onödan börjar ta skruv. Var sjunde tillfrågad uppger att de slänger mindre mat nu än för några år sedan, visar en enkät som Konsumentföreningen Stockholm genomfört.

Enligt enkäten har 94 procent av tusen tillfrågade personer tagit till sig debatten om matslöseriet. 14 procent uppger att de slänger mindre mat nu än de gjorde innan debatten startade för några år sedan.
I föreningens enkät förra året svarade 10 procent att de slängde mindre mat än tidigare.
– Det är en viss förbättring men om man lägger till de 33 procent som säger att de kanske slänger mindre mat ibland blir det trots allt ganska många, säger Louise Ungerth, chef för konsument- och miljöfrågor på föreningen.

De främsta skälen till att minska matavfallet var i första hand hushållsekonomin, i andra hand miljön och sist matsituationen i världen.
Andra argument för att slänga mindre mat var att matsvinnet gav skuldkänslor eller att det kändes omoraliskt.
Närmare sju av tio tycker att det vore bra om temperaturen i butikernas kyldiskar sänktes från åtta till fem plusgrader. Det skulle göra maten hållbarare.
De som är negativa till tanken anger bland annat som skäl att det skulle öka energiförbrukningen.

  • Mat som hamnar i soporna

    Varje svensk slänger uppskattningsvis 80–100 kilo mat i hushållssoporna. Det innebär att varje hushåll slänger grovt räknat en fjärdedel av det som finns i matkassen som vi tar hem från butiken. Men då ingår inte bara onödigt utan även nödvändigt matavfall, som exempelvis skal och annat som skärs bort från frukt, grönsaker och andra livsmedel.
    Av den mat som slängs i soporna hade drygt hälften kunnat ätas upp om den förvarats rätt eller ätits upp i tid.

    Källa: Konsumentföreningen Stockholm (TT)

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons