Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Hur många läser innehållsförteckningen?

+
Läs senare

Det påstås att vi inte köper allt mer mat, utan bara köper dyrare mat.
Jag är skeptisk.

Vi får ju fler och fler större och större butiker. Borde det inte betyda att det säljs allt mer? Säljs det allt mer måste det rimligtvis köpas allt mer, tycker jag.
Och det är inte kålrötter eller palsternacka vi köper mer av. Det är snabbmat, halvfabrikat, godis, chips, kakor, läsk.

Roa er med att snegla i grannens kundvagn i kön i mataffären på fredagarna. Den där jättestora, extra djupa och extra långa kundvagnen som knappt går att manövrera men som stormarknaderna infört för att vi ska få plats med allt vi köper.
Den är ju fylld! Och det är säkert era egna vagnar också.
Som sagt. Jag är skeptisk. Jag tror vi äter allt mer.
Men det är egentligen okej. Problemet är kanske att vi stoppar i oss fel saker. Eller för mycket av en sak och för lite av en annan.

Att äta mer färdigmat innebär att vi har mindre koll på vad det är i maten. Hur många läser innehållsförteckningen på den frysta tallriken lunchmat? Inte jag.
Men det kanske vi borde göra.

Här intill har jag skrivit lite om ingredienser. Vanliga saker som finns i vanliga prylar vi köper i affären. Det här är inte några katastrofexempel. Det är bara helt vanliga matvaror. Säkert inte farliga alls, i lagom mängd.
Men jag är övertygad om att det enda som får livsmedelsbranschen att dra i nödbromsen och stanna upp en stund i jakten på allt lägre produktionskostnader är att vi konsumenter säger ifrån när de stoppar saker i vår mat vi inte vill ha.
Så länge ingen klagar är ju allt bra, eller hur?
Kom ihåg att det inte var mer än några decennier sedan man duschade sina hem insektsfria med DDT. Det ansågs toppenbra.
I dag vet vi bättre.
Vad vet vi om dagens mat om 20 år?

Magnus Lundquist
Konsumentredaktör
Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons