Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp inte teak – rädda vilda schimpanser

/
  • Köp inte teak, vädjade Ing-Marie Persson från Furuviksparken när hon berättade om hotet mot schimpanserna. Här med schimpansen Santino.

Hur man kommunicerar utan språk och varför man inte ska köpa teak. Sveriges konsumentvägledare har mycket att lära sig av Gävles och världens mest berömda schimpans.

Annons

Ing-Marie Persson från Furuvik var sist ut när Konsumentdagarna avslutades i går. Under en timme berättade hon om världens mest kända schimpans, Santino, och de andra schimpanserna i Furuviksparken.

Människor kan lära sig mycket av schimpanserna, hävdar hon.

– De är enormt bra på att lyssna med ögonen. De bekräftar varandra varje dag, hälsar på varandra varje morgon och märker direkt om någon mår dåligt, sa hon.

– Tänk vad bra om vår vd var likadan! Men vad gör Tom? Han kommer in på mötet, slänger papperen på bordet och börjar prata direkt. Så skulle aldrig Santino göra, sa hon.

Det viktigaste budskapet till de 300 konsumentvägledare från hela Sverige som var med på Konsumentdagarna var dock ett annat. Ing-Marie Persson vill ha hjälp i sin kamp mot de europeiska skogsbolag som håller på att kalhugga den regnskog som de vilda schimpanserna lever i.

– Köp inte teak, mahogny eller ebenholts! Köp furu eller något annat träslag som kommer härifrån, sa Ing-Marie Persson.

Att teaken är miljömärkt är ingen garanti för att den inte kommer från en illegal avverkning, säger hon.

– Vi har sett så många exempel på att illigalt trä lastats ombord på båtar i Afrika och så är det miljömärkt när det kommer fram. Det är så mycket korruption, så tro inte på miljömärkningen. Om 20 år finns det inga vilda schimpanser kvar om det fortsätter som i dag, så det är vår skyldighet att kämpa emot, sa hon.

Annons
Annons
Annons