Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst känns det lite snopet

95 procent av innehållet i marknadens populäraste ketchupsorter, Heinz och Felix, är vatten och socker.
Innebär det att bara fem procent är ketchup?
Naturligtvis inte. Tomater innehåller väldigt mycket vatten. Och gör man puré av tomater följer vattnet med.
Men visst känns det lite snopet.

Annons

Det är nästan lika mycket vatten i ketchup som i havet. (Som innehåller ungefär 3,5 procent salt. Då menar jag det riktiga havet. Det utan abborrar).
Samtidigt måste man hålla med Åsa Johansson på Heinz. Ketchup är en krydda. Det viktigaste är att det smakar gott. Inte att den innehåller så mycket tomater som möjligt.
Däremot kan man ha synpunkter på att bara fyra av testets ketchupsorter är tillverkade i Sverige. Holland är ju inte så väldigt långt borta. Men Turkiet?

Fem av flaskorna i det här testet har åkt lastbil från Turkiet och hit till våra butiker. Där blir det plötsligt mer relevant att diskutera vatteninnehåll.
Jag är inte så naiv så att jag tror att svensktillverkad ketchup automatiskt innehåller svenska tomater. Så är det sällan nuförtiden. Men att frakta råvaran, alltså tomatpuré, från något annat land och tillsätta vatten på plats i Sverige måste väl vara en smula smartare sett ur ett miljöperspektiv?

När det gäller nyttighet har ketchup länge pekats ut som en "dold sockerfälla". Och visst, nästan 25 gram socker per 100 gram ketchup är mycket. Men vem äter 100 gram ketchup om dagen?
Då gör det nog större skillnad för hälsan att byta ut läsken till maten mot något nyttigare. Varför inte ett glas vatten?

MAGNUS LUNDQUIST
konsumentredaktör
026 15 96 24
magnus.lundquist@gd.se
Annons
Annons