Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Kristdemokraterna har eget recept mot alkoholskador

GÄVLE Vården av alkoholskadade människor i Gävleborg beräknas kosta cirka 900 miljoner kronor per år. Det visar en rapport som kristdemokraterna tagit fram för att skapa opinion för en stramare alkoholpolitik.

Det är inför EU-valet som kristdemokraterna i Gävleborg lyfter fram alkoholfrågan. Enligt partiets egna siffror har kostnaderna för vården av personer med alkoholskador ökat med 18 procent under åren 1998-2004.
Den årliga kostnaden beräknas i dag till 900 miljoner kronor. Cirka 30 vårdplatser i länet upptas av patienter med alkoholrelaterade skador.
- Det är stora resurser som skulle kunna användas till annan sjukvård, säger Marianne Nygren, kd, ledamot i landstingsfullmäktige i Gävleborg.
Kristdemokraternas medicin är en restriktivare alkoholpolitik. Sverige bör återgå till de införselregler för alkohol som gällde fram till 1995. Kvoten för införsel skulle därmed begränsas till en liter starksprit eller 3 liter starkvin, 5 liter vin och 15 liter öl. Det är fullt tillräckligt, tycker partiet. Dagens införselregler inom EU är "orimligt generösa".
Partiet säger också bestämt nej till sänkta alkoholskatter. Sverige bör tvärtom arbeta för att skatterna på alkohol höjs i hela Europa, tycker kd.

Björn Hanérus

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons