Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MS-sjuk får inte åka till värmen

/
  • För MS-sjuka Monica Haglund, med Sune i knät, betyder värmen mycket för träningen. Foto: Nick Blackmon

GÄVLE Klimatvård och annan rehab utanför länet upphör.
I stället ska fler få intensivträning hemma.
Men för MS-sjuka Monica Haglund betyder värmen mycket.

Annons
Ett av förslagen för att få sjukvårdsbudgeten i balans är att ha intensivrehabilitering i länet i stället för att patienterna åker till rehabcenter på andra håll i Sverige och andra länder. I fjol åkte drygt 100 gävleborgare med framförallt inflammatoriska ledsjukdomar och neurologiska sjukdomar på ett par veckors intensivträning.
Nu vill landstinget i stället bygga upp motsvarande träning på sjukhusen i Sandviken och Gävle samt på ett, ännu inte bestämt, ställe i Hälsingland. Då bor patienterna hemma och åker till träningslokalen på dagarna.
Ett fåtal med neurologiska sjukdomar, som behöver bo och träna på samma ställe för att orka, ska dock även i fortsättningen kunna få åka på internat.
- I vissa fall blir det bättre, säger Margreth Rosenberg, verksamhetschef för landstingets rehabilitering.
Hon räknar med att fler får del av intensivträning, kanske dubbelt så många, och kontakterna med vardagsträningen blir troligen tätare.
Samtidigt blir det billigare. I dag kostar internatsrehabilitering cirka fem miljoner kronor, i landstingets regi kanske det landar på hälften så mycket, uträkningarna är ännu inte klara.
Monica Haglund har MS sedan många år och har varit både på Humlegården i Sigtuna och en gång på Vintersol på Teneriffa.
- Det betyder mycket. Man känner sig starkare, säger hon.
Hennes assistent Elisabeth Söderström märker stor skillnad efter en periods intensiv träning.
Monica Haglund är tveksam om det blir lika bra att intensivträna hemma som på rehabcenter. Alla MS-sjuka mår inte bra av värme, men för henne är Vintersol det bästa av den anledningen. Elisabeth Söderström tror också att det är lättare att motivera sig att träna om man åker bort, med det som enda uppgift.
Chris Syamputra, ordförande i länets NHR, neurologiskt handikappades riksförbund, känner inte till förslaget, men tror spontant inte att landstinget kan erbjuda lika bra rehabiliteringsträning som de specialiserade centren. Däremot låter det bra att fler ska få del av intensivträningen.
När det gäller träning i varmt klimat, som framförallt reumatiker har åkt till, finns det inga starka vetenskapliga belägg för att värmen är effektiv, däremot att intensiv träning är det säger Margreth Rosenberg.
- Men det upplevs som positivt, säger hon.
Eventuellt krävs hälso- och sjukvårdsnämndens godkännande för förändringen. Margreth Rosenberg räknar med att det kommer att ta tre till fyra månader att anställa personal och bygga upp intensivträningsprogram i Gävleborg.
Annons
Annons