Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En fara för samhället"

/
  • Ylva Johansson, S, passade också på att besöka Gävle kommuns arbetsmarknadsenhets verksamhet Hemlingby­stugan. Här träffade hon Anthony Pålholm, Daniel Ellis, Josefin Mustonen, Cecilia Ridderborg och Sebastian Ehn som arbetar där. Bakom Ylva Johansson sitter riksdagsmannen Raimo Pärssinen, S, från Hofors.

Ylva Johansson, Socialdemokraternas gruppledare i arbetsmarknadsutskottet, oroas över ungdomsarbetslösheten.

– Den är en fara för samhället, säger Ylva Johansson.

Annons

I går besökte hon Gävle för att medverka i LO:s och TCO:s inspirationsdag. Hon talade om arbetsvillkor, men tyckte också till om ungdomarnas situation på arbetsmarknaden. Att få bukt med arbetslösheten bland de unga nödvändigt för att kunna finansiera framtidens välfärd.

– Fler måste arbeta. I dag är många ungdomar välutbildade så det är inte mer utbildning de behöver. Däremot behöver de erfarenheten som arbetsgivarna efterfrågar.

Socialdemokraternas lösning på problemet är ett generationsväxlingsprogram där staten skjuter till pengar för att arbetsgivarna ska våga ”föranställa” ungdomar inför de stora pensionsavgångarna. Praktikplatser och subventionerade anställningar ska erbjudas dem mellan 18 och 24 år. Tanken är att ungdomarna ska få ta del av de blivande pensionärernas yrkeserfarenheter.

– Inom exempelvis vården finns det mycket kompetens hos personal som är i 60-årsåldern, men som inte orkar de tunga lyften längre. Där skulle fler unga kunna anställas på det viset.

Ett problem är att en del ungdomar inte klarar grundskolan eller gymnasiet.

– Vi måste höja kvaliteten på undervisningen i skolan och få en starkare koppling mellan skolan och yrkeslivet. Det är som om utbildningssystemet uppfattas som sig självt nog, säger den förre skolministern.

Ytterligare ett bekymmer är de ökade behovsanställningarna. Allt fler arbetar som timvikarier eller på visstid. Många unga jobbar på det viset. Otryggheten och stressen de anställningarna medför blir en ohälsa och ett steg bakåt i samhällsutvecklingen, menar Ylva Johansson. Hon drar en parallell till sin farfar som var daglönare och berättar att det inte var alla dagar som hennes pappa fick äta sig mätt som liten.

– Den bästa tiden i pappas barndom var när byn skulle lägga om kyrkans tak för då hade min farfar arbete en hel sommar.

Nu ser Ylva Johansson hur den fattigdomen visar sig i Sverige igen.

– Daglönarna har kommit tillbaka. Förr stod de med mössan i hand och väntade på att få jobb på morgonen, nu sitter de med mobiltelefonen i hand och väntar på att arbetsgivaren ska ringa, säger hon.

Annons
Annons
Annons