Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Färre dör i hjärtinfarkt i Gävleborg

Forskningen och enträget arbete har gett resultat. Liksom i landet i stort har dödligheten i akut hjärtinfarkt minskat kraftigt i Gävleborg de senaste åren, men mer forskningspengar behövs.

Enligt Hjärt- och Lungfondens statistik handlar det om en minskning av dödsfallen med 26 procent i Gävleborg och 27 procent i riket under perioden 1998-2008, men så nära riksgenomsnittet ligger långtifrån alla län. I många regioner är minskningen betydligt mindre eller rentav obefintlig, och allra sämst har utvecklingen varit i Norrbotten med bara 1 procents minskning.

– Det finns en rätt stor variation över landet där de andra Norrlandsdistrikten ligger sämre till. En orsak kan vara att man i allmänhet har längre till sjukhusen men det finns också skillnader i hur snabbt man tar till sig nya forskningsresultat och förbättrar vård och behandling, säger Hjärt- och Lungfondens generalsekreterare Staffan Josephson till GD.

Men totalt sett i landet handlar det alltså om stora förbättringar av insatserna mot hjärtinfarkt, som fortfarande är den vanligaste dödsorsaken för både män och kvinnor. I Örebro län hade dödligheten minskat med hela 44 procent.

Fortfarande återstår dock mycket att göra och Hjärt- och Lungfonden menar att dödligheten i akut hjärtinfarkt kan halveras inom tio år, vilket skulle motsvara runt 150 liv i Gävleborg. Under april drar organisationen igång en ny insamlingskampanj till nya forskningsprojekt och information.

– Det är fascinerande hur bra man har lyckats, men vi har sagt att det här går att sänka ytterligare inom de närmaste åren, säger Staffan Josephson.

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons