Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

28 rätter på seniormenyn

/
  • Hittills har de äldre som får mat hemlevererad av hemtjänsten kunnat välja mellan tre olika rätter.
  • Nu blir det större valfrihet för Sodexos kunder men förändringarna innebär framför allt miljöbesparingar.

De äldre i Gävle, som får sin mat levererad av hemtjänsten, har fått betydligt fler rätter att välja bland. Samtidigt blir leverantören Sodexo miljövänligare.

Annons

Från och med nästa vecka får omkring 500 äldre i Gävle mat som de beställt från en meny med 28 olika rätter, där hälften är vegetariska. De får, till skillnad mot tidigare, själv bestämma vilken dag de vill ha en viss rätt. Tidigare har det varje dag funnits tre alternativ, varav ett vegetariskt.

Två gånger i veckan levererar Sodexo maten, efter att kunderna någon vecka innan har beställt det de vill ha.

– Det främsta skälet är miljöbesparingen. Med den här förändringen kör vi 2 000 mil mindre per år. Någon skillnad på maten i sig blir det inte. Däremot får de äldre mer att välja på och blir mindre styrda i sina val. Dessutom kan de ändra i beställningen eller avbeställa med kort varsel, ifall man kanske blir inlagd på sjukhus eller så, säger Anders Eriksson, platschef för Sodexo i Gävle.

Förändringen innebär också att Gefle Dagblad inte längre publicerar matsedeln för dem som har så kallad hemmat, som vi alltid gjort i söndagstidningen. De berörda har ju redan beställt sin mat och vet vad de får.

Matsedeln för skolor, förskolor och äldreomsorg kommer dock att publiceras som vanligt.

Annons
Annons
Annons