Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

308 flyktingar till Gävleom bara ettorna räcker

GÄVLE Kan Gävle hjälpa till och ta emot 308 flyktingar under 2007?
Den frågan ställer Integrationsverket till kommunen som nu ska utreda förutsättningarna.
- Det som kan bli ett bekymmer är bostäderna, säger Robert Larsson, chef på invandrarcentrum.

Annons

I fjol tog Sverige emot fler flyktingar än någonsin. Orsaken var riksdagens beslut om en tillfällig lagändring om nya prövningar av uppehållstillstånd.
Integrationsverket trodde länge att antalet flyktingar med uppehållstillstånd skulle minska igen under 2007. Men på grund av oroligheter runt om i världen väntas mottagningen istället ligga kvar på samma nivå, det vill säga knappt 30 000 personer.

Verket har nu lagt fram ett förslag på flyktingmottagandet i landet beräknat på kommunernas storlek och hur bostads- och arbetsmarknaden ser ut där. Gävle föreslås ta emot 308 personer under 2007 och Robert Larsson på invandrarcentrum har nu fått i uppdrag att utreda om det är möjligt.
I dag får samtliga flyktingarna en introduktion när de kommer till Gävle och börjar läsa svenska för invandrare inom rimlig tid. Frågetecknet gäller istället tillgången på rätt sorts bostäder.
Tidigare har många av flyktingarna från Irak kommit hit ensamma och då behövs många enrumslägenheter.
- Jag har hört att det är ont om lediga smålägenheter, säger Robert Larsson.

Det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna har 2 845 ettor i sitt bestånd, men få är lediga. Det bekräftar Susanne Laurin som är chef för kundcentrum.
-Ettor är väldigt eftertraktade och så fort de blir uppsagda är det alltid många sökande. Invandrarcentrum har en slags förtur, men bara om det finns lediga lägenheter. Säger ingen upp sitt kontrakt så har vi inget att erbjuda, säger hon.
Det går inga kommunala pengar till flyktingmottagandet utan Integrationsverket betalar ut en ersättning till kommunerna. Summan är 178 300 kronor per vuxen och något lägre för barn och pensionärer.
-Ifjol fick vi dessutom 20 000 kronor extra för varje mottagande eftersom vi tog emot extra många flyktingar. Vad som gäller för 2007 är ännu inte fastställt, men vi vet att Integrationsverket har vänt sig till regeringen och sagt att kommunerna behöver mer pengar för att klara det här, säger Robert Larsson.
När utbildning- och arbetsmarknadsnämnden har sitt nästa möte den 18 april ska politikerna ta ställning till Integrationsverkets förfrågan.
-Vi har inga ambitioner att säga nej, men vi vill försäkra oss om att vi kan hålla en hög kvalité på mottagandet, säger nämndens ordförande Peter Hasch, s.
I fjol tog Gävle emot 292 flyktingar, en ökning med 113 personer jämfört med år 2005.
Anna Höglund


Annons
Annons
Annons