Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren överklagar ambulansdomen

/

Gävle tingsrätt ogillade åtalet för våld mot tjänsteman med motiveringen att ambulanssjuksköterskan Cathrine Linderstam inte bedrev myndighetsutövning när hon blev misshandlad.

Nu överklagar åklagaren Sebastian Flodström domen.

Annons

– Jag tycker att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning och som jag ser det finns det bra möjligheter att hovrätten kommer att bedöma det på ett annat sätt än tingsrätten, säger han.

I sin överklagan skriver Sebastian Flodström att Cathrine Linderstam ägnat sig åt författningsreglerad service enligt hälso- och sjukvårdslagen när hon ryckte ut för att hjälpa den mycket berusade 17-åriga flickan som blev aggressiv och angrep henne med sparkar och slag.

Förra veckan berättade Gefle Dagblad att Gävle tingsrätt ogillade åtalet. Cathrine räknas inte som myndighetsutövande tjänsteman när hon erbjuder sjukvård, som är frivillig, anser Gävle tingsrätt. Därmed kan brottet inte ses som våld mot tjänsteman, menar tingsrätten.

Och misshandel kunde rätten inte döma för eftersom 17-åringen inte var åtalad för det.

Sebastian Flodström hänvisar nu till ett liknande fall där tingsrätten först ogillade åtalet med samma motivering som Gävle tingsrätt i Cathrine Linderstams fall, men där hovrätten sedan kom fram till en annan slutsats.

– Det är ett fall där en underläkare får ta emot hot i tjänsten från en person. Det är inte exakt likadana situationer, men ändå så lika att det fallet borde ha prejudicerande verkan.

Som alternativ brottsrubricering till våld mot tjänsteman har han den här gången även misshandel.

– Ja, jag har lagt till det. I tingsrätten utgick jag från att det skulle räcka med våld mot tjänsteman eftersom jag tyckte det var så självklart att det handlade om det.

Annons
Annons
Annons