Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Blir hela din mataffär svanmärkt nu?

GÄVLENu kan din mataffär bli miljömärkt med svanen.

Butiker som har ett brett sortiment av ekologiska och miljövänliga produkter och dessutom satsar på energisnåla frysar och ventilation kan ansöka om att få svanen-märka hela affären.
-Tanken är att det ska vara ett konkurrensmedel, säger Karin Carlsson på Sis Miljömärkning AB, som står bakom projektet.
När butiken väl blivit svanen-märkt får den använda svan-märket i sin marknadsföring. Något Karin Carlsson tror är en mycket bra reklam. Hon hänvisar till en undersökning som visar att 61 procent av konsumenterna alltid eller ofta kontrollerar att produkten de köper är miljöanpassad.
Att ansöka om svanenmärkning kostar 18 000 kronor. Sedan tillkommer en årlig avgift som beror på butikens storlek. Avgiften varierar mellan 9 000 och 30 000 kronor.
Nu väntar Karin Carlsson spänt på första ansökan. Hon hoppas att den första svanmärkta butiken ska kunna öppna redan i slutet av sommaren.
-Då får de ett svanmärke på dörren och en svanflagga att hissa. Sedan ska vi informera kunderna om vad en svanmärkt butik innebär. Dessutom marknadsförs butikerna på en egen hemsida, säger Karin Carlsson.
MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist_gd.se

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons