Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Carl Larssons Fotografiska Ateljé AB

grundades av Carl Larsson (1866-1947). Han öppnade eget i Södertälje 1886, men redan året efter flyttade han till Gävle och fick anställning som assisterande fotograf hos Hjalmar Jansson på Nygatan 26. Larsson öppnade sedan ateljé i eget namn och flyttade 1893 in i de lokaler på Nygatan 34 där verksamheten till slut avvecklades 2003.
Larsson var själv verksam som fotograf till 1934. Han drev med tiden företaget, där även Gefle klichéanstalt ingick, tillsammans med sina barn Bertel, Bengt och Inez.
I ateljén togs porträtt och bröllopsbilder. Firman åtog sig även reklam- och industrifotografering och tog dessutom pressfoton innan tidningarna hade egna fotografer. Under en tid levererade Carl Larsson bilder till Gävles samtliga fyra dagstidningar.
1930 ombildades firman till aktiebolag med namnet Carl Larssons Fotografiska Atelier AB, Kungl. Hovfotograf. Detta skedde i samband med att Bertel tog över som ägare.
Företaget övertogs 1970 av Stig Strand och Bengt Rosvall, som i slutet av 1980-talet blev ensam ägare. Samlingen av närmare en miljon gamla glasplåtar och negativ såldes 1995 till Länsmuseet för vård och kulturhistorisk forskning.
Internet: www.lansmuseetgavleborg.se

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons