Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enad front mot sparförslag

GÄVLE
Brynjan och Andersbergs bibliotek räddas om oppositionspartierna lyckas enas i dag. Troligen blir det Folkets hus-föreningarna i Norrsundet och Bomhus som får lida för det. De minoritetsstyrande socialdemokraterna ser ut att bli överkörda.

Annons
- Vi går aldrig med på att lägga ner fritidsgårdar och bibliotek. Men jag vet inte om vi kan rädda hela aktivitetsstödet, konstaterar Thomas Pettersson, v.
Han har jobbat hårt för att ena oppositionen inom kultur- och fritidsnämnden inför dagens avgörande möte. Nedskärningsförslagen från den socialdemokratiska budgetberedningen har varit mycket svårsmälta och det är fel att den dåliga ekonomin ska gå ut över barn och ungdomar, tycker han.

Mothugg från s?
Nu verkar det som att han har fått med sig ledamöterna från m, kd och fp på att stjälpa s-förslaget i olika delar. Andersbergs bibliotek ska vara kvar, liksom Brynjans fritidsgård. De 1,1 respektive 0,74 miljoner kronor som det kostar 2004 kan man ta igen på minskade bidrag till Folkets hus i Bomhus och Norrsundet. Två hus som får 2,5 miljoner årligen i lån och verksamhetsbidrag från nämnden.
- Typiskt socialdemokratiska saker, säger Thomas Pettersson, som kan vänta sig mothugg från s-ledamöterna i dag.
Han säger också att man måste se över hyreskostnader som nämnden betalar för olika anläggningar. Paradexemplet är Andersbergs gymnastikhall där man betalar två miljoner om året på ett 23-årigt kontrakt.
- Det är sanslöst dyrt. Man kan ställa det mot Träffen som har en hyra på en halv miljon. Bara genom att säga upp det kontraktet så kan vi rädda bibliotek och fritidsgårdar, konstaterar han och menar att man bör se över alla kontrakt.

Verksamhet viktigare

Problemet med att spara på lokalkostnader är att man då mister verksamhetsbidrag från kommunfullmäktige. Men det måste väl vara viktigare med verksamhet än lokaler, tycker han och menar att frågan får ställas på sin spets hos kommunledningen.
Hur man ska rädda aktivitetsstödet till idrottsföreningarna för ungdomsverksamhet hade han ingen lösning på i går. Men han hoppades att man ska nå ett gemensamt förslag med övriga oppositionen före omröstningen på eftermiddagen i dag. Det handlar om att ta igen 4,5 miljoner kronor om man ska undvika en frysning andra halvåret och en halvering till nästa år.
- Vi kan ta en diskussion om man inte kan spara på aktivitetsstödet för de som är mellan 19-20 år och hålla det intakt för de som är upp till 18 år, funderar Kenth Lövgren, fp.
Han har pratat en hel del med partikamraterna i nämnden och menar att man måste kunna diskutera olika möjligheter att spara pengar. Till exempel att föra över Konstcentrums verksamhet till länsmuseet eller slottet och dela årskostnaden på 3,5 miljoner med landstinget eller länsstyrelsen.
Odd Kjölsrud, m, sa i går att man får se i dag om oppositionen kommer överens. Hur det än blir så tror han på en obehaglig dag med svåra prioriteringar.

MATTIAS JONSSON
Annons
Annons
Annons