Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdtjänsten lämnade 79-åriga Sonja på fel plats

/
  • Sonja Frisk har fått nog av färdtjänsten. Nu stannar hon hemma eller tar vanlig taxi.

När Sonja Frisk för första gången skulle åka färdtjänst slutade åkturen i ett trauma. I stället för att släppa av henne vid Konstcentrum, som beställt, stannade chauffören på den plats det låg på för fyra år sedan.

Annons

Sonja Frisk är 79 år och bor i en gul villa i vid ån i Forsbacka. Väggarna pryds av tavlor hon själv har målat, konst är ett intresse som ligger henne varmt om hjärtat. Bingo däremot är det värsta hon vet så därför har hon aldrig deltagit i den dagvård som kommunen erbjuder för äldre och dementa. När kommunen informerade om en försöksverksamhet på Konstcentrum i Gävle nappade hon därför direkt. De första gångerna körde hennes son Hans Frisk in henne och väntade utanför de timmar som besöket tog.
När Sonja Frisk skulle åka in i onsdags skulle hon för första gången åka med färdtjänst till Konstcentrum. Då blev allting fel.
– Taxin tog en annan väg och jag kände inte igen mig, säger Sonja Frisk.
Eftersom hon är dement är det stundtals svårt för henne att berätta vad som hände, men Hans Frisk fyller i.
– Han släppte av henne vid Gamla Grand. Konstcentrum flyttade därifrån för fyra år sedan, säger han.
Eftersom hon inte kände igen sig blev hon först stående vid trottoaren och sedan började hon gå fram och tillbaka längs trottoaren tills det kom en kvinna som frågade hur det stod till. Sonja Frisk berättade att hon hade hamnat fel och lämnade fram en lapp med sonens namn och nummer.
– Hon ringde och berättade för mig vad som hade hänt. Kvinnan var otroligt snäll och fast hon var på väg till sitt arbete så sa hon att skulle stanna hos mamma, som både var förtvivlad och frusen, tills det ordnade sig, säger Hans Frisk.
Hans Frisk ringde genast till färdtjänsten och bad om en ny bil som kunde köra hans mamma till rätt plats men fick till svar att det inte fanns några bilar tillgängliga. När han berättade om situationen sa kvinnan i växeln att de inte sitter i Gävle och att de därför inte kan veta var Konstcentrum i Gävle ligger.
– Det är okej att göra misstag men man kan ju i alla fall be om ursäkt. Nu blir det ingen mer färdtjänst för mamma, säger han.
– Nä, det blir det inte, kompletterar Sonja Frisk.
I stället fick de beställa en vanlig taxi som körde henne hem eftersom hon hade tappat lusten att gå på Konstcentrum. En lust som inte har kommit tillbaka.
– Jag tror hon kopplar samman händelsen med färdtjänsten med Konstcentrum och tycker därför att det känns olustigt, säger Hans Frisk.
Nu undrar både Sonja och Hans Frisk vem den snälla kvinnan är som stannade till och hjälpte dem genom situationen.
– Hon var så snäll, jag höll om henne och hon sa att hon hade sin mamma som var likadan och att hon visste hur det kunde vara, säger Sonja Frisk.

Annons
Annons
Annons