Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får en plats i solen

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Premiär.  Solen lockade fram årets första matgäst på Bredbars uteservering i går. - Det gäller att passa på medan det är lite fint, säger Jonas Åberg, som premiäråt i vårsolen.

GÄVLE
Uteserveringarna ser ut att bli fler än på länge i centrala Gävle.
Bland nykomlingarna märks Bredbar på Drottninggatan, som är först ut i vår.

Annons
-Jag smygstartade redan förra veckan, så att folk skulle se att här är nånting på gång, säger Derien Francis på Bredbar, som hade sina första utegäster i går.
Jonas Åberg, 27, blev därmed årets första matgäst på den nya uteserveringen där han satt med sin pasta och kyckling.

Vårmeny
-God mat och fint väder, mer kan man inte begära av våren, säger han.
Bredbar verkar bli ensamma med uteservering på Drottninggatan i riktning mot centralen. Mc Gill´s har inte ansökt om tillstånd, och förra året hade de bara servering ute under cityfesten.

Två på torget?
Däremot verkar både Goya och Wayne´s Coffee vilja vara med och slåss om en plats i solen på Stortorget.
-Wayne´s Coffee har fått tillstånd. Jag vet att Goya har pratat om det, men jag har inte fått in någon ansökan än, säger Monika Hercules som handlägger tillstånden på polisen i Gävle.
Hon ger det formella godkännandet, som sedan lämnas över till Tekniska kontoret där man bestämmer om uteserveringens utformning, antalet platser och så vidare.

Tillstånd krävs
För man måste ha tillstånd för att få ställa ut så mycket som en stol på gatan utanför sin servering. Även om det är många som slarvar.
-Vi brukar gå runt och säga till dem som inte sköter sig. Då tar de in dem, men så är de tillbaka ute nästa dag igen, suckar Mari-Anne Westman på Tekniska kontoret.
Hon saknar än så länge flera ansökningar från restauranger som brukar ha uteservering.
Men hon tror att de ramlar in så fort våren blir lite mer vårlik.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se
Annons
Annons
Annons