Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler vill se en granskning

/
  • Gävle kan ha gått miste om chansen att bygga upp en helt ny industrigren. Det misslyckandet måste utredas, enligt Bo Soläng.GD den 17 maj

Electroengine har lämnat Gävle, men frågorna finns kvar. Hur kunde Gävle förlora en viktig företagsetablering, och vem bär ansvaret?

Annons

– Vi hade ett gyllene tillfälle att utveckla ett nytt industriområde i Gävle. Jag blir så oerhört besviken när sånt här händer, säger företagskonsulten Bo Soläng, en av dem som jobbade för Electroengines etablering i Gävle.

Bo Soläng var med som konsult långt innan Electroengines etablering presenterades för allmänheten. Han var med och utformade den avsiktsförklaring som skrevs under av företaget och representanter för Gävle kommun, för Region Gävleborg, länsstyrelsen och Teknikparken. Så långt var alla överens och allt var frid och fröjd.

– Det såg oerhört lovande ut, säger Bo Soläng.

Gävleregionen, som var på god väg att förlora en hel industribransch genom Ericssons uttåg, kunde etablera en helt nytt bransch. Förutom Electroengine, med sin inriktning på att utveckla system för eldrift av fordon, var flera andra företag på väg att undersöka en etablering i Gävle.

– Det handlade inte bara om bilar, utan också om vindkraft, smarta nät med mera. Det kunde vi ha varit med om att utveckla.

Men Electroengines etablering blev inte den magnet som kunde ha banat väg för fler nya företag. I stället blev det ett rejält bakslag, som slutade i en rättstvist och anklagelser om brutna löften. De projektpengar som Electroengine räknat med, och som enligt företaget utlovats, kom aldrig. Organisationen som skulle se till att utvecklingsprojekten kom igång, och fick de pengar som behövdes, kom aldrig igång, och för några veckor sedan försattes Electroengines produktionsbolag i Gävle i konkurs.

Bo Soläng kopplades bort från projektet i höstas. Teknikparken hade då inte längre några pengar att betala hans konsulttjänster.

Redan då hade Electroengine börjat efterlysa de utlovade projektpengarna. Bo Soläng fick förklaringen att det var politiska beslut som blivit försenade, en förklaring som han nöjde sig med då. Men att det gick så illa som det faktiskt gick, och att Electroengines etablering slutade med ett fiasko, har han svårt att förstå.

– Det är för mig en gåta.

Men han skulle välkomna en granskning av historien. Om det fanns felsteg i kommunens eller regionens agerande är det viktigt att reda ut vilka misstag som gjordes.

– Frågan är så pass mycket viktigare än bara Electroengine.

När krisen blev offentlig granskades Teknikparkens projekt av både regionförbundet och länsstyrelsen. Deras bedömning ar att projekten inte var kvalificerade för stöd. Den bedömningen har Bo Soläng inga synpunkter på, eftersom han inte sett hur Teknikparkens ansökningar såg ut.

– Jag tycker inte heller att man ska ha direkta företagsstöd. Men om ursprungsplanerna hade genomförts hade det inte varit tal om det, säger Bo Soläng.

Förebilden för Gävle var bland annat Västra Götaland, som startat en rad projekt och lyckats få både statligt och lokalt stöd. Electroengine är för övrigt en av deltagarna i ett SAAB-projekt som fått 86 miljoner i statligt stöd.

– Varför kan de göra det där, men inte här? undrar Bo Soläng.

I Gävle har historien om Electroengine väckt olika reaktioner. Några har uppfattat företaget som lycksökare, som bara varit ute efter bidragspengar. Bo Soläng tillbakavisar den bilden.

– Då skulle de inte ha satsat alla de pengar som de själva investerat i Gävle. Det var en allvarlig satsning, och en sådan gör man inte om man är lycksökare.

Och han beklagar att Gävle gått miste om arbetstillfällen, både på kort och på lång sikt. Electroengine väckte förhoppningar, kanske allra mest hos dem som med stor entusiasm började jobba för företaget i Gävle, men som snabbt hamnade i arbetslöshetskön.

– De är de stora förlorarna.

Annons
Annons