Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla fängelset öppnar dörrarna

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Återställda. Cellerna i länsfängelset har återfått en stor del av det gamla utseendet. - Idéerna är inbyggda i arkitekturen. Fångarnas celler är olika breda för att skapa en asymmetri så att inga celldörrar är placerade mitt emot varandra, säger Katarina Kallings-Nilsson, antikvarie och projektledare för fängelsemuseet.

GÄVLE
När länsfängelset blev byggnadsminne för fyra år sedan var fastigheten i dåligt skick. Byggnaden var angripen av fukt och beboddes endast av stora mögelsvampar.

Annons
Statens fastighetsverk köpte byggnaden av Gavlegårdarna och drog igång ett stort renoveringsprojekt.
Nu - tre år och 50 miljoner kronor senare - är det återställda fängelset redo att invigas.
- Det är ett fantastiskt projekt som genomförts på kort tid. Innan renoveringen var fängelset ett frågetecken i stadens medvetande, alla visste vad det varit och ingen visste vad det skulle bli, säger Carina Blank, kommunalråd.

Omfattande arbete
Arbetet har varit omfattande och grundligt.
I första etappen renoverades taket och fasaden på den drygt 150 år gamla byggnaden.
Därefter återstod den stora utmaningen; att bli kvitt hussvamparna.
- Saneringsfasen bestod i att ta död på möglet och suga ut det med en jättedammsugare. Sedan delade vi in hela byggnaden i väl tillslutna rum och använde en jetmotor för att pumpa in 100-gradig luft som tog kål på alla rester av svamparna, säger Knut Åkesson som lett renoveringsprojektet på uppdrag av Statens fastighetsverk.

Direktiv
Upprustningen har styrts av de direktiv som följer med byggnadsminnesmärkningen.
Fängelset ska i så stor utsträckning som möjligt få tillbaks sitt gamla utseende som vittnar om 1800-talets inställning till fångvård.
- Idéerna är inbyggda i arkitekturen. Fångarnas celler är olika breda för att skapa en asymmetri så att inga celldörrar är placerade mitt emot varandra. Tanken var att fångarna skulle hållas anonyma och att de inte skulle kunna se in till varandra när dörrarna öppnades. Av samma skäl fick de bära tygmasker under sin raster, vanligtvis 30 minuter per dag, säger Katarina Kallings-Nilsson, antikvarie och projektledare för fängelsemuseet.

Utställning
Tio av cellerna ingår i museets utställning.
De flesta övriga är anpassade till Kulturhuset Lättings verksamheter; några är inredda som kontor och andra fungerar som verkstäder.
- Vi har ungefär hundra personer som bokar in sig för olika aktiviteter här, allt från konferenser till teater, säger Ninni Berggren-Magnusson, en av de drivande krafterna bakom Kulturhuset Lätting.
Fotnot:
I morgon mellan klockan 10 och 15 håller länsfängelset öppet hus.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se
Annons
Annons
Annons