På gd.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Gävle 550 år

+
Läs senare
/

firades 1996 med utställningsmontrar i en uppmärksammad och omdiskuterad jättepaviljong, ritad av Derek Lewis i Rådhusesplanaden. Paviljongen bestod av elva meter höga hallar, innehållande 3.000 kvadratmeter utställningsyta i två plan för 100 företag och institutioner. En del utställare byttes ut efter halva utställningsperioden. Prins Luitpold av Bayern, varifrån kung Kristofer kom, klippte bandet till utställningen.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia gästade staden på själva privilegiedagen den 19 maj. Kungen invigde då den permanenta utställningen över Gunnar Cyréns konstnärskap på Länsmuseet, avtäckte i Rådhusesplanaden en förstoring av en minnesmedalj efter ett sigill från 1643 och, efter tal på Rådhustorget, besökte Högskolan i Gävle-Sandviken, som senare fick namnet Högskolan i Gävle. Gefle Stadspipare spelade på medeltida instrument i tidstrogna dräkter. En medeltida marknad i tre dagar med gästabud, midnattsmässa och rollspel arrangerades av föreningen Gefle Medeltidsdagar.
Länsmuseet firade med flera nya basutställningar, det gjordes en jubileumslitografi av Johan Thunberg och en konstalmanacka utgavs.
Under året utgavs flera böcker - som "Den samtida historien", en jubileumsskrift som behandlar företeelser i efterkrigstidens Gävle, huvudredaktör Håkan Attius. Av Gösta Carlestam utkom en bok om Gävlekartor kallad "...och staden reser sig ur havet, kartornas Gävle" och "Sju gestalter ur Gävles kyrkohistoria" av Kristina Nilsson.

Annons
Annons
Annons
Dela
  • +1 Intressant!
Annons