Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle i topp på hjärtvård

Stockholm (TT)
Vid tolv sjukhus i landet får patienter som haft hjärtinfarkt eller kärlkrampssjukdomar en undermålig eftervård.

Annons
Det försämrar deras möjlighet till överlevnad, anser docent och hjärtläkaren Joep Perk.
Hur eftervården för hjärtsjuka ser ut beror på var i landet de bor. Enligt en enkätundersökning som Hjärt- och lungsjukas riksförbund har gjort bedriver tolv av 78 sjukhus i landet en vård som inte följer vetenskap och beprövad erfarenhet. De uppnår inte heller Socialstyrelsens riktlinjer för god hjärtsjukvård.

Viktigt ändra livsstil
Kriterierna för en bra eftervård för patienter som har drabbats av hjärtinfarkt, kärlkramp eller andra kranskärlsproblem är att sjukhuset kan erbjuda exempelvis rökavvänjningsprogram, matlagningskurser, stresshantering och motionsgrupper.
De sjukhus som hamnat längst ner på den femgradiga skalan, där bästa resultat är fem hjärtan och sämsta är ett hjärta, har få eller inga av dessa verksamheter. Patienterna får information om hur de ska ändra sin livsstil, men ingen konkret handledning.
Hjärt-kärlsjukdomarna ökar, särskilt bland yngre personer som väljer ett stillasittande liv, äter fel och ökar i vikt. En eftervård som fokuserar på rökning, kost och motion förbättrar överlevnaden avsevärt.
-Kranskärlssjukdomar kommer att leda till flest dödsfall, bland såväl män som kvinnor. Det går att förebygga. Med några enkla livsstilsförändringar skulle man kunna halvera dessa sjukdomar, säger Joep Perk.

Kvinnor eftersatta
Eftervården för yngre kvinnor har förbättrats, men fortfarande finns det mycket att göra för gruppen äldre kvinnor.
För tio år sedan fanns det en outtalade åldersgräns vid 65-70 år. Efter den åldern fick kvinnor sällan ta del av den eftervård som yngre och särskilt män erbjöds.
Överlag har dock eftervården förbättrats med 40 procent sedan 1996 då Hjärt- och lungsjukas riksförbund genomförde den första enkätstudien. Bäst i test är 19 sjukhus som förbättrat sig från tre till fyra eller från fyra till fem hjärtan sedan den förra enkäten genomfördes 1999. Sjukhus som följer Socialstyrelsen riktlinjer får tre hjärtan.
Den största förändringen i positiv riktning har skett vid fem sjukhus: Centralsjukhuset, Kristianstad, Ljungby lasarett, Lycksele lasarett, Sala lasarett och Örnsköldsviks sjukhus. De har alla gått från ett hjärta till fyra.
De sjukhus som endast fått ett hjärta är: Bergslagssjukhuset i Fagersta, Centralsjukhuset i Karlstad, Lindesbergs lasarett och Sjukhuset i Säffle.
Ullacarin Sundin/TT
Annons
Annons
Annons