På gd.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Gävle tar krafttag mot narkotika

+
Läs senare
/

Utan samlade insatser riskerar narkotikamissbruket i Gävle att nå nya rekordnivåer. Nu startar socialtjänsten en narkotikakommission för att samordna och utveckla insatserna. – Det vi vill är att sätta narkotikafrågan högt på agendan, säger Lili André, kristdemokrat och en av politikerna i kommissionen.

De senaste siffrorna visar att det är betydligt fler som testat narkotika i dag jämfört med för några år sedan. Narkotika i flera former är lättillgängligt och relativt billigt, och Gävle hamnar över riksgenomsnittet i de nyare undersökningarna.

– Det var mycket de siffrorna som gjorde att vi insåg att något måste göras, säger Johnny Gustafsson, drogsamordnare på Gävle kommun.

Samtidigt finns det en tydlig liberaliseringsvåg i samhället, där toleransen mot narkotikamissbruk ökar. Det märks också i Gävle, och missbruket finns i alla möjliga olika miljöer.

– Narkotika används på många ställen där man inte tror att det finns, säger Maritha Johansson, vänsterpartist och ordförande i kommissionen.

Narkotikakommissionen består av sex politiker, två tjänstemän från socialtjänsten, en representant för polisen en från landstinget. I går samlades ledamöterna och representanter för en rad organisationer och myndigheter som på något sätt arbetar med narkotikafrågor.

– Vi vill få en samlad bild av allt som görs, säger Johnny Gustafsson.

Enligt honom står Gävle ganska väl rustat för att ta krafttag mot narkotikamissbruket. Nu gäller det att använda resurserna på bästa sätt.

Samarbete är en av nyckelfrågorna. Samtidigt ska kommissionen ta fram en handlingsplan för det fortsatta arbetet. Målet är att komma ner i den relativt goda situation som rådde i slutet av 80-talet.

– Det är sällan som både polisen och socialtjänsten samtidigt har resurser. Nu har vi det och får vi med oss alla grupperna kan vi komma ner till de siffrorna igen, säger Johnny Gustafsson.

  • Fler prövar narkotika

    1998 hade 9 procent av flickorna i gymnasiet någon gång använt narkotika

    2010 var siffran 16 procent

    Motsvarande siffra för pojkarna var 19 procent 1998

    2010 var den 28 procent

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons