Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborna får räkna med fler potthål

/
  • De två gator som är i störst behov av ny beläggning men som inte får det på grund av resursbrist är Fältskärsleden och Södra Strandgatan. Den enda gata som får ny beläggning i år är Staketgatan.
  • Tipsa tekniska kontoret om  var de värsta potthålen finns, skriv in det i en kommentar till den här artikeln så skickar vi vidare.

Tekniska kontorets budget för gatuunderhåll är bara en tredjedel i år jämfört med förra årets budget.

Det innebär att Gävleborna kan se fram emot sämre gator de kommande åren.

Annons

Under de fyra senaste åren har tekniska kontoret fått ett extra anslag på 15 miljoner kronor om året för att arbeta med gatuunderhåll. Men nu är dessa pengar slut och några nya pengar från kommunledningen blir det inte.

I stället får tekniska kontoret nöja sig med en betydligt blygsammare budget för gatuunderhåll.

För 2010 fanns tio miljoner kronor avsatta men hälften av dessa pengar användes redan förra året och därför finns det bara fem kvar för årets gatuunderhåll.

– Det är de resurser vi har just nu, det är bara att bita i det sura äpplet och finna oss i det, säger Curt Nygren, S, ordförande för tekniska nämnden.

Han hänvisar till de sparkrav som tekniska nämnden har fått från kommunstyrelsen. Något löfte om att omfördela de resurser man fått och lägga mer pengar på gatuunderhåll kan han inte ge.

Det innebär att Gävleborna får finna sig i att gatorna blir sämre de kommande åren. För enligt tjänstemännen på tekniska kontoret räcker de pengar som de nu har att röra sig med inte till för att underhålla gatorna i den takt som skulle behövas.

– De pengar vi har nu går åt till att göra akuta jobb. De extra 15 miljonerna per år som vi har haft de senaste åren är de pengar som behövs för att vi ska kunna hålla en bra standard, säger Karl Blad, gatuingenjör på tekniska kontoret.

Enligt honom blir konsekvensen att underhållet blir eftersatt och att det kan bli mycket dyrt den dag kommunen måste göra något åt det eftersläpande underhållet.

Redan i år kommer den minskade budgeten att märkas genom att flera gator som behöver ny beläggning inte kommer att få det.

Södra Strandgatan och Fältskärsleden är två av de gator som får vänta på ny beläggning trots att behoven är stora. Den enda gata som kommer att få ny beläggning i år är Staketgatan. Där påbörjades arbetet redan förra året.

Trots att resurserna är mindre än på länge räknar tekniska kontoret med att kunna reparera alla akuta fel som upptäcks i form av hål och sprickor i gatorna.

– När asfaltsverken i Gävle öppnar om två veckor kommer vi att ge oss ut för att hitta och laga de hål som finns, säger Karl Blad.

Han tror att årets stränga vinter kan ha gjort att gatorna i Gävle ser bättre ut än normalt vid den här tiden på året.

– Det är bra att det har varit jämnkallt hela vintern. Det vi får hoppas på nu är att det inte blir en massa smältvatten och sedan kallt igen för då kan det bli problem, säger Karl Blad.

Vill du tipsa tekniska om var dina värsta hål i gatan finns? Gå in på gd.se

Annons
Annons
Annons