På gd.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Gefleporslin säljs - med vånda

+
Läs senare
/

Rörstrand Museum säljer en samling föremål från Gefle Porslinsfabrik på internetauktion. Beklagligt, tycker man på Länsmuseet Gävleborg. – Det är tråkigt för det här handlar till stor del om saker från Gefle Porslinsfabriks storhetstid på 30-, 40- och 50-talen, säger Kristina Lindkvist, intendent på Länsmuseet.

Det är 149 föremål med ursprung på Gefle Porslinsfabrik som i helgen ska gå under klubban på Bukowskis internetsida auktionskompaniet.com. För Länsmuseet är samlingen intressant och möjligen försöker museet komma över några av föremålen. Kristina Lindkvist säger i alla fall att hon ”kommer att följa auktionen”. Men helst hade hon sett att den aldrig blivit av.

– De här sakerna kan inte ha någon större ekonomisk betydelse för säljaren och då kan man tycka att de även fortsättningsvis hade kunnat få vara museiföremål, säger hon.

Ordentligt upprörd är Tord Gyllenhammar, porslinsexpert på tidningen Antik & Auktion och författare till flera böcker om Gefle Porslinsfabrik.

– Jag ser det här som en samling historiskt värdefulla föremål, inte minst för Gävle, som nu riskerar att splittras upp. Jag tror inte att säljaren förstår värdet av det som ska säljas, säger han.

Det var i samband med att Gefle Porslinsfabrik lades ner 1979 som runt 200 föremål skickades till Rörstrand i Lidköping, som då var ägare till fabriken i Gävle. Meningen, enligt Tord Gyllenhammar, var att föremålen skulle ställas ut på Rörstrand Museum, som öppnat tre år tidigare. Men av någon anledning blev samlingen kvar i sina lådor – i över 30 år.

Nyligen packades den upp för att säljas.

– Hade man vetat då på Gefle Porslinsfabrik vad som skulle hända med samlingen så kan jag inte tänka mig att man hade skickat iväg den så som man gjorde, säger Tord Gyllenhammar.

Bland föremålen till försäljning finns servisgods, terriner, skulpturer och en hel del stengods. Bland formgivarna märks Lillemor Mannerheim, Dorothy Clough och Arthur Percy.

Tord Gyllenhammar har identifierat ett 30-tal objekt som han bedömer har extra stort kulturhistoriskt värde.

– Det är unika föremål eller föremål med originaldekorationer, utförda av formgivaren själv, säger han.

På Rörstrand Museum beklagar man att försäljningen väcker känslor men menar samtidigt att det inte finns någon dokumentation som tydligt visar vad som egentligen var avsikten när samlingen skickades till Lidköping.

– Det är med vånda vi säljer de här föremålen men vi behöver pengarna till vår verksamhet. Samtidigt handlar det inte om några skyhöga priser och kanske kan Länsmuseet Gävleborg vara med och bjuda, säger Maria Källsson, museichef på Rörstrand Museum.

 • Rörstrand/Gefleporslin

  Rörstrand har bytt ägare vid ett flertal tillfällen genom åren och i dag är varumärket en del av Ittalagruppen, som i sin tur ingår i Fiskars-koncernen.

  Porslinsfabriken i Lidköping lades ner 2005.

  Rörstrand Museum i Lidköping öppnade 1976. Museets samlingar ägs av en stiftelse och driften sköts av ett bolag, ägt av Lidköpings kommun och Iittala.

 • Gefle Porslinsfabrik AB med rundugnarna vid Södertull hade en föregångare i Gefle Kakelfabriks AB som producerade kakelugnar och fajanskärl. Företaget övertogs 1910 av Gefle Porslinsbruk, som uppförde ny fabriksbyggnad vid nuvarande Fleminggatan och byggde runda ugnar efter engelsk förebild.

  Gefle Porslinsbruk ombildades 1913 till Gefle Porslinsfabrik och övertogs 1922 av dåvarande chefen Waldemar Meyer, som 1935 sålde fabriken till Upsala-Ekeby AB.

  Efter andra världskriget ersattes rundugnarna av en lång elektrisk dubbeltunnelugn. Gefle Porslinsfabrik drevs till mitten av 1950-talet som dotterföretag till Upsala-Ekeby, som efter köpet av Rörstrand 1964 förlade tillverkningen av serviser och ugnsfast gods till Gävle. Efter 1968 gjordes inga prydnadsföremål, på 1970-talet upphörde tillverkning av porslin och fabriken lades ner 1979.

  Konstnären Arthur C:son Percy var konstnärlig ledare och formgivare 1923-1960. Bland formgivarna märks även Maggie Wibom. Chefsdekoratör från 1922 var Eugen Trost, som bland annat gjorde glasyren till serien Röd Rubin, tillverkad 1933-1957.

  På 1930- och 1940-talen hade fabriken mellan 350 och 400 anställda. Ovalen med de tre rundugnarna registrerades 1930 som varumärke.

  Källa: Gyllenhammar, T: Gefle Porslin, modeller och dekorer.

  Ur Gefle från A till Ö på GD.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons