Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Gräsbränder ett säkert vårtecken

+
Läs senare

GÄVLERäddningstjänsten hade mycket att stå i i går. Fyra gräsbränder plus en skogsbrand i Gysinge sysselsatte brandkåren i Gävle.

- Det är torrt i markerna just nu samtidigt som folk passar på att elda. När det blåser är risken stor att elden sprider sig, säger Åke Bertilsson, insatsledare för brandkåren i Gävle.
Dagen började med en skogs- och markbrand i närheten av flygrakan utanför Gysinge. Vid 10-tiden ryckte räddningstjänsten i Gävle, Hedesunda och Österfärnebo ut för att bekämpa branden som spridit sig över ett område på cirka 3 000 kvadratmeter. Sammanlagt deltog 15 man i släckningsarbetet som pågick i två timmar.
Under gårdagen släckte brandkåren också ett antal mindre gräsbränder på flera håll i Gävle. Vid lunchtid var de på plats vid Norrbågen i Sätra och därefter åkte de ut till Bomhus i samma ärende.
De fick också in ett larm om en brand på en fotbollsplan i Bönan. När de kom till platsen hade dock några privatpersoner fått elden under kontroll. Samtidigt kom ett larm om kraftig rökutveckling i Valbo. Inte heller den branden krävde någon insats.
Vid 17.30-tiden på kvällen ryckte brandkåren ut till Nynäs där en gräsbrand på 50 kvadratmeter var nära att få fäste i en byggnad. Insatsstyrkan kunde avvärja hotet och fick branden under kontroll.
För räddningstjänstens brandmän är den här typen av mindre släckningsarbeten någon av ett vårtecken.
- Det är rätt normalt att vi har en till två veckor med många gräsbränder på våren. Sen kommer grönskan och då brukar det avta.
ERIK WIKSTRÖM
Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons