Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Häktad för mordbrand

GÄVLE
En 32-årig gävlebo har häktats misstänkt för grov mordbrand i sin egen lägenhet på Öster.

Lägenheten blev helt utbränd i eldsvådan den 3 april, och en brandingenjör konstaterade att risken för spridning till lägenheten ovanför var överhängande.
En kvinnlig granne såg 32-åringen nära bostaden på Öster kort efter att branden startade. Polisen konstaterade att det först började brinna i eller i närheten av en dator i ett av rummen.

Ytterdörren låst
När räddningstjänsten skulle in för att släcka var ytterdörren låst och man tvingades bryta sig in. Såvitt känt har ingen annan än den misstänkte själv haft nyckel till bostaden.
32-åringen har en längre tid på eget initiativ varit intagen på en psykiatrisk avdelning där han behandlats för bland annat för panikångest.
Eftersom han inte varit tvångsintagen har 32-åringen också kunnat lämna avdelningen när han velat, vilket är precis vad som kan ha hänt under dagen för branden. Uppgifter som framkommit under häktningsförhandlingen tyder på det.

Brand för två år sedan
Ett tänkbart motiv till den misstänkta mordbranden skulle kunna vara ersättningen från hemförsäkringen.
Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand påpekade att 32-åringens bostad eldhärjades också år 2000, och frågade om han vid det tillfället fick ut pengar på försäkringen.
- Ja, medgav 32-åringen.
Tingsrätten meddelade efter en kort paus att 32-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand. Rätten ansåg att det fanns risk för fortsatt brottslighet och att 32-åringen på fri fot kunde lägga hinder i vägen för den fortsatta utredningen. Han fick också så kallade restriktioner och får inte ringa fritt från häktet.
Åtal mot 32-åringen ska vara väckt den 22 maj.

MATS HEDSTRÖM
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons