Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Halsbränna kan ge cancer

GÄVLE
Den som ofta har halsbränna löper ökad risk att få cancer i matstrupen, en av de snabbast ökande cancerformerna i västvärlden.

Det visar forskning som presenterades vid den forsknings- och utvecklingskonferens som landstinget i Gävleborg arrangerade i går på Gävle Konserthus.
- Halsbränna är inget man bara kan vifta bort, framförallt inte om besvären är svåra och långvariga, förklarade Peter Unge, läkare vid medicinkliniken, Bollnäs sjukhus.

Stort intresse
Konferensen samlade 300 deltagare och syftade till att visa upp något av det omfattande forsknings- och utvecklingsarbete som bedrivs inom landstinget i Gävleborg. Drygt 40 föredrag fanns på programmet. Dessutom presenterades ett 20-tal projekt i posterform.
- Intresset från de anställda att vara med här och lyssna har varit väldigt stort. Tyvärr har vi inte kunnat ge plats åt alla, vi har fått ge återbud till 150 personer, sa Vivi-Anne Rahm, landstingets FoU-chef.
Föredraget om kopplingen mellan halsbränna och matstrupscancer hörde till de mest välbesökta. Teorin, som Peter Unge redogjorde för, går ut på att inflammation i nedre matstrupen orsakad av halsbränna och sura uppstötningar kan leda till adenocarcinom, en av två former av matstrupscancer.

Allvarlig sjukdom
En stor studie kring detta gjordes i Sverige för några år sedan. Den visade att personer som hade halsbränna och sura uppstötningar minst en gång i veckan under fem år löpte nästan åtta gånger så stor risk att få adenocarcinom som personer utan dessa besvär. Övervikt är en annan riskfaktor. En tredje är konsumtion av nitroglycerin, benzodiazepiner eller andra läkemedel som sänker slutmuskeltrycket i nedre matstrupen.
Adenocarcinom är en mycket allvarlig cancersjukdom, möjligheten till bot är liten. Trots att antalet fall snabbt ökar är sjukdomen fortfarande sällsynt.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons