På gd.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Han köpte katolska kyrkan

+
Läs senare
/

Han har precis blivit ägare av Sveriges äldsta bevarade katolska kyrka. Nu vill han göra den k-märkta byggnaden mer tillgänglig. – Ravepartyn blir det nog inte tal om, men lugnare tillställningar kan nog passa, säger Kurt Bengtsson.

I 15 år drev han restaurang Tennstopet tills dottern Mikaela tog över rörelsen år 2004. Sedan dess driver han ett bolag som äger byggnaden där restaurangen huserar.

Uteserveringen på innergården ramas in av fastigheten, kyrkan och en församlingslokal i trä. Kyrkan är ursprungligen katolsk men har under de senaste åren tillhört det serbisk-ortodoxa stiftet.

När kyrkan och församlingslokalen blev till salu passade Kurt Bengtsson på att köpa alltihop för 2,2 miljoner kronor.

– Jag har inget kommersiellt intresse i det här, det primära var att få kontroll över händelseutvecklingen i byggnaderna som sitter ihop. Det kan vara svårt att dela en innergård med andra ägare, säger han.

Kyrkan är k-märkt vilket sätter stopp för ombyggnader – glasmålningarna, de handmålade väggarna och allt annat med kulturhistoriskt värde måste lämnas orört. Men det vackra kyrkorummet kan nog lämpa sig väl för en rad olika aktiviteter, menar han.

– Bröllop, dop, utställningar, konserter, föredrag, middagar, studentfester... Många andra kyrkobyggnader används för sådana saker i dag, så jag tror att det kan finnas ett intresse från företag och föreningar att hyra lokalerna, säger han.

  • Ska berika samhället

    K-märkt är ett allmänt använt samlingsbegrepp för många olika typer av lagskydd avsedda att skydda bebyggelse och miljöer av kulturhistoriskt intresse.

    Lagskyddet innebär i regel att en byggnad inte får rivas eller förändras på sådant sätt att det kulturhistoriska värdet minskar.

    Ofta är det först i samband med att en byggnads kulturhistoriska värde är hotat som det blir tydligt att det måste finnas kvar och berika samhället.

    Källa: Riksantikvarieämbetet

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons