På gd.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Hantverkare visar varsam renovering

+
Läs senare
/

När det är byggnadsvårdsdag i Gävle visar kunniga hantverkare hur man gör när man renoverar varsamt. Den som vågar kan också prova på hur det känns att smida själv.

På lördag är det dags för den årliga byggnadsvårdsdagen i Gävle som arrangeras av Källbergs Bygg. Då kommer ännu fler hantverkare och företag än tidigare att visa upp sina talanger.

– Vi satsar stenhårt på byggnadsvård och vill få den här dagen att bli en permanent tillställning, säger Stefan Källberg. Vi håller på för fullt med att sammanställa vilka som har rätt kunskaper för att det ska bli lättare för kunderna att få kunnig hjälp med sina hus.

Information hur man hittar hantverkare finns i en sammanställd lista hos Länsmuseet Gävleborg samt på hemsidan Fibor.org på nätet. Föreningen Nätverket för byggnadsvård i Gävleborg är under bildande och kommer på sikt att bli ännu en informationskälla att ösa ur.

På lördag kommer många lokala hantverkare från 14 olika yrkeskategorier samt en byggnadsantikvarie att finnas på Upplandsgatan hos Källbergs Bygg.

De kommer att visa prov på sina specialiteter, ge goda råd och låta besökarna känna på verktyg och material. Bland annat kan man se hur det går till att renovera originalfönster, skrapa med specialskrapor och kitta, tillverka sin egen äkta rödfärg, bygga timmerbänkar, hugga en knut, måla med linoljefärg och klä om gamla möbler. Den som törs kan även prova på att smida själv.

– Vi vill visa goda exempel på bra hantverk och göra det lättare för folk att hitta skickliga hantverkare, säger Stefan Källberg. Den här dagen är en del i det arbetet.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons