Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HSB ingen folkrörelse längre

GÄVLE
Professor Bengt Turner vid Institutet för bostads- och urbanforskning i Gävle tycker att HSB har tappat sin roll som folkrörelse. Åtminstone i Stockholm där HSB fungerar som vilken fastighetsförvaltare som helst, menar han.

Annons
- De har fortfarande en fungerande medlemsdemokrati, men de har inte samma sociala engagemang och kontakt med medlemmarna som tidigare.
Det Turner främst pekar på är lägenheter i Stockholm som HSB säljer för 30-40 000 kvadratmetern. Utvecklingen innebär att den som vill köpa bostad nu väljer bort HSB till förmån för mer prisvärda fastighetsförvaltare. Dagens bostadsspekulanter är mer medvetna och välutbildade än förr, menar Turner.

Fick inte lämna HSB
Fram till 90-talets början var bostadsrättsföreningar förbjudna att lämna HSB. Men sedan 1991 har 126 föreningar i landet valt att gå ur. En av dessa är bostadsrättsföreningen Morianen på Söder i Gävle. Föreningen går bra ekonomiskt, och medlemmarna är numera mycket engagerade, säger ordförande Björn Hansson.
- HSB var säkert bra och behjärtansvärt från början, men på slutet tyckte vi det var rena pampväldet, säger han.
Som exempel nämner han att det tidigare fanns konkurrensbegränsningar inskrivet i stadgarna. Städning i HSB:s regi kostade 125 000 om året plus moms. När Morianen till slut själva fick upphandla gick det på 65 000.
Björn Hansson tycker att HSB gjort sitt som folkrörelse.

Blev för dyrt
Hans Nordh är en annan av ledamöterna i Morianen. Han tror att många kände en trygghet i att tillhöra HSB, men att det i längden blev för dyrt. Bara tre medlemmar i Morianen ville stanna kvar i HSB.
- Bostadsförening S:t Erik i Stockholm beslöt att lämna HSB, och kort därefter följde vi med, säger han.

Gävle billigare
Sten Halseth, VD för HSB i Gävleborg, håller med om att HSB:s bostadspriser i Stockholm rakat i höjden, men framhåller att Gävle ännu är bra mycket billigare.
Han tycker också att det är positivt att konkurrensbegränsningarna slopats, och att medlemsföreningarna nu fritt får köpa tjänster av den som erbjuder bäst priser.
Att HSB svikit sina folkrörelseideal håller han inte med om.
- Nej. Vi har insyn i hela produktionen av nya lägenheter och eftersträvar ett lågt kvadratmeterpris på de hus vi bygger i Gävle.

MARTIN HOFVENSTAM
026 - 15 96 31
martin.hofvenstam@gd.se
Annons
Annons
Annons